Menu
Pratchett Terry (*28.04.1948 - †12.03.2015)
Jasnovidné gumbo paní Gogolové (Kuchařka stařenky Oggové)
3 lžíce olivového oleje
3 vrchovaté lžíce mouky (na jíšku)
2 velké (3 malé) řapíkaté celery, očištěné a nasekané na jemno
1 malá zelená paprika, vyčištěná a nasekaná na drobno
100 ml bourbonu (stačí obyčejná whisky)
2-3 vrchovaté lžičky genovského koření
470 ml masového vývaru
1 malá červená paprika, vyčištěná, nasekaná na drobno
1 lžíce sušeného oregána
1 lžíce sušené petrželové nati
8-10 kapek chilli omáčky
½ lžíce worcesterské omáčky
400 g nasekaných konzervovaných rajských jablek
10-12 kousků jedlého ibišku, nasekaných na drobno
1 lžíce sušené bazalky
maso z 1 velkého uvařeného kraba (nebo 4 celí malí)
600 g očištěných krevet (nebo 650 g celých)
sůl ZAHŘEJTE OLEJ V PÁNVI a vmíchejte mouku. Vařte as i pět minut (střední teplota) za stálého míchání, dokud jíška nezhnědne. Přidejte celer, papriky a cibuli a opékejte do měkka. Přidejte genovskou směs a další minutu míchejte. Přilejte vývar, rozmíchejte, aby ve šťávě nebyly kousky, a pak přidejte všechny ostatní ingredience s výjimkou krabů a krevet. Nechte za občasného míchání podusit asi dvacet minut. Přidejte krabí maso a krevety, zvyšte teplotu a přiveďte k varu. Pak zeslabte na střední teplotu a vařte dalších 8-10 minut (10-15 minut, jsou-li krabi a krevety ve skořápkách).
Podávejte s rýží. Poznámka: Genovská směs koření a pálivá chilli omáčka vytvoří ostré gumbo. Pokud nejste zvyklí na kořeněná jídla, konzumujte opatrně.
Zdroj: Leník, 06.11.2006
Související odkazy
Diskuse k úryvku
Terry Pratchett - Jasnovidné gumbo paní Gogolové (Kuchařka stařenky Oggové)
Aktuální pořadí soutěže
-
V měsících červenec a srpen (letní prázdniny) soutěž neprobíhá!
Přesto můžete i v tomto období do naší datábáze přidat vlastní práci.
Štítky
trockij mezi dvěma světy genius Pianista švejkovy Jaroslav Žák Alžběta pády věznice Puškin Jan Zahradníček Flanagan DOVEDNOSTI dramatické žánry nesvatba Jan Dítě fotbalový oddíl Vánoční atmosféra párty veterinář Lanczová dům na předměstí kritická úvaha Nejlepší zážitek Faraon Kohout Kam v 60. léta vyprávění o životě expedice
Doporučujeme
Server info
Počítadlo: 743 377 287
Odezva: 0.09 s
Vykonaných SQL dotazů: 6
Návštěvnost: TOPlist.cz - školství › Český-jazyk.cz
© 2003-2025 Český-jazyk.cz - program a správa obsahu: Ing. Tomáš Souček, design: Aria-studio.cz Autoři stránek Český-jazyk.cz nezodpovídají za správnost obsahu zde uveřejněných materiálů! Práva na jednotlivé příspěvky vlastní provozovatel serveru Český-jazyk.cz! Publikování nebo další veřejné šíření obsahu serveru Český-jazyk.cz je bez písemného souhlasu provozovatele výslovně zakázáno! Užití výhradně jen pro osobní účely je možné.
Mapy webu Čtenářský deník - Životopisy - Čítanka - Spisovatelé Důležité informace Podmínky používání - Vyloučení odpovědnosti - Nastavení soukromí