ČESKÝ JAZYK Literatura aneb studentský underground - čtenářský deník, životopisy, čítanka, slohové práce, slovníček pojmů - www.cesky-jazyk.czwww.cjl.cz | www.literka.cz Publikování nebo další veřejné šíření obsahu serveru Český-jazyk.cz je bez písemného souhlasu provozovatele výslovně zakázáno! Užití výhradně jen pro osobní účely je možné.



Menu

­

Clarke Arthur Charles (*16.12.1917 - †19.03.2008)

­­­­

3001: Poslední vesmírná odysea (2)

V závěrečném díle vesmírné epopeje zasahuje astronaut, oživený po tisíci letech, do střetu lidstva s mimozemskou civilizací.
Frank Poole zahynul roku 2001 při výpravě na Saturn za rozluštěním záhady tajemného monolitu. Jeho tělo je nalezeno o tisíc let později a díky pokročilé vědě a vrcholné technice je oživen. Jeho očima sledujeme pokrok, jehož lidstvo dosáhlo v oblasti vědy, techniky i uspořádání společnosti. Poole nechce být jen pozorovatelem a zapojí se proto do pátrání po tajemství monolitů. Sehrává pak významnou úlohu při střetu lidské civilizace s vyspělou mimozemskou civilizací, která prostřednictvím monolitů ovlivňuje vznik i zánik různých forem života ve vesmíru včetně lidstva.

BIBLIOGRAFICKÉ ÚDAJE:

Vydalo nakladatelství Alpress ve Frýdku-Místku roku 2004 (1. vydání). Z anglického originálu 3001: The Final Odyssey přeložil Vladimír Svoboda. Počet stran: 271. ISBN: 80-7218-966-2.

HLAVNÍ POSTAVY:

Frank Poole; Halman; profesor Anderson; dr. Indra Wallaceová; Dimitri Chandler; Theodor Khan...

OBSAH:

Počátkem čtvrtého milénia se kapitán kosmické lodi Goliath Dimitri Chandler zabývá umisťováním folie tenké jen několik molekul okolo jádra komety, která se stane zdrojnicí vody pro určené místo. Není ani trošku nadšený z volání ze Země, obsahující vzkaz, aby zrušili účel cesty a prozkoumali nějaký objekt zachycený radary Exokosmické ostrahy. Avšak to, co objeví, nečekal ani jeden z členů posádky - tisíc let starého astronauta. Chandler si ihned domýšlí, o koho se může jednat. Však mrtvých osob v transportním modulu nepoletuje vesmírem tolik...

Brzy je tedy jasné, že mužem z roku 2001, jak brzy zjišťují, je starý známý osadník Discovery - Frank Poole, kterého zabil řídící počítač HAL 9000, a jehož tělo vypustil do volného vesmíru Dave Bowman, duch ve stroji. Poola přivádějí k životu, seznamují jej s životem v roce 3001 a všemi novinkami, jež se za celou tu dobu udály. Frank se seznamuje s profesorem Andersonem, jeho jakýmsi patronem a doktorkou Indrou Wallaceovou, již si doslova oblíbí, a to nejen pro její ohromné znalosti jeho doby.

Dějová linie se odehrává ve vesmíru, respektive pod a uvnitř Africké věže, v místě, kterým prochází jeden ze čtyř kosmických výtahů vedoucích ze Země do dalekého vesmíru. Cestování v této době probíhá mnohonásobně rychleji, byly vyvinuty inerciální motory nepotřebující palivo, pracující na molekulovém principu a umožňující neomezený dolet.

Frank brzy dostává svoji neurohelmu, přístroj, jímž může určitým způsobem ovládat virtuální realitu, a také svého osobního komorníka Danila, jenž se ukazuje jako schopný pomocník, ale také jako úplně nevhodný společník. Indra později vysvětluje Frankovi, že Danil patří k lidem postiženým patologickým chováním, kterým se dostalo patřičné léčby. Pool touží po návštěvě své domoviny, Země, avšak musí si vystačit s Africkým pavilonem, prostorem takřka nekonečným, kde si může vyzkoušet vše, co se mu zachce. Bere soukromé hodiny létání, poté co jej naprosto nadchne ojedinělé podání Čajkovského Labutího jezera, kde baletky opravdu létají. Mimoto si osvojí létání na Falconovi, biokonstrukci draka.

Když se Poole dozvídá od Chandlera, že by se spolu mohli vypravit k Jupiteru, tedy spíše dnešnímu Luciferu, druhému Slunci, Frank ani chvíli neváhá. Povolení dostává i od svých mentorů. Jejich cestě tedy nic nebrání. Na počátku třetího milénia by taková cesta trvala minimálně měsíce, teď ji zvládají během dvou dnů. Cestou obdivují Jupiterovy měsíce - Io, Ganymed, Europa a Kallisto. Na Europě, místě s monolitem přezdívaných Velká zeď existuje život, to vědí už od roku 2061, kdy odvysílal svoji nouzovou zprávu doktor Čang. Avšak jejich kroky směřují v prvé řadě do města Anubis na Ganymedu. Frank je ubytován v Bowmanově apartmá, kde se údajně zjevuje samotný Dave. Nedlouho poté se Frank setkává s Tedem Khanem, novodobým ateistou, jenž touží Poola trošku využít pro svůj experiment - komunikaci s Halmanem na Europě, kam má lidstvo vstup zakázán.

Zanedlouho se už Frank vydává uvnitř Falconu s inerciálním pohonem na Europu, aby se pokusil navázat spojení s Halmanem. Ani tomu sám nevěří, ale opravdu se mu to podaří. Nejenže uvidí Europany, ale popovídá i s Davem a HALem...

Uběhnou celá tři desetiletí. Frank je šťastně ženat s Indrou. Mají spolu dvě děti - Dawn Wallaceovou a Martina Poola. Poole se uvnitř modulu podobnému invalidnímu vozíku vydává kosmickým výtahem do rovníkové Afriky, aby se naposledy rozloučil se Zemí. Na planetě po východu druhého slunce - Luciferu - panuje nesnesitelné vedro, a tak se po několika krocích vrací zpět do Africké věže, jejíž patro č. 10 000 se stalo domovem pro celou jeho rodinu.

Poklidný život tisíciletého astronauta však naruší hovor s Davem, který vysvětluje hrozící nebezpečí od monolitu a Prvorozených, kteří by se mohli pokusit zničit Zemi, aby uchránili vznikající život na Europě. To však nechce dopustit Halman, Frank ani padesátičlenné osazenstvo věže. Vybírají tedy dvacítku nejnebezpečnějších počítačových virů z "Pandořiny skříňky" - štoly uvnitř hory na Měsíci - Picu. Operací DAMOKLES, jak byla záchranná mise pojmenována, má Dave propašovat do Velké zdi trojského koně, neurokompakt obsahující pět kopií vybraných virů. Celá akce se podaří, ze Sluneční soustavy zmizí všechny monolity - hrozící nebezpečí nejen lidské rasy. A Frank si konečně může po několika staletích vychutnat dvě lidské potřeby - lásku a smrt. Na obojí má před sebou dost času...

VLASTNÍ NÁZOR:

Skvělé zakončení tetralogie od mistra svého oboru. Dílo nelze po rozečtení odložit, musí se přečíst jedním dechem. Pokud byly předchozí tři díly (2001: Vesmírná odysea, 2010: Druhá vesmírná odysea a 2061: Třetí vesmírná odysea) skvělé, což tedy byly, ani zdaleka nemohou konkurovat Poslední vesmírné odysee. Svět na počátku čtvrtého milénia se panu Clarkovi zkrátka náramně vydařil. I kdyby byla kniha napsána méně čtivým jazykem, naprosto by vše vykompenzovaly ohromující nápady a myšlenky (Bůh neexistuje, na počátku byl Deus; kosmický výtah...).
Zkrátka i 3001: Poslední vesmírná odysea ukazuje, jakým spisovatelem byl Arthur Charles Clarke.

Vytisknout (Ctrl+P) Stáhnout v PDF

Zdroj: Veronika Synková, 23.09.2012

   
­­­­

Diskuse k výpisku
Arthur Charles Clarke - 3001: Poslední vesmírná odysea (2)







Mapy webu Čtenářský deník - Životopisy - Čítanka - Spisovatelé Důležité informace Podmínky používání - Vyloučení odpovědnosti - Nastavení soukromí


Ověřovací kód Opište kód z obrázku (jiný kód ↑)