ČESKÝ JAZYK Literatura aneb studentský underground - čtenářský deník, životopisy, čítanka, slohové práce, slovníček pojmů - www.cesky-jazyk.czwww.cjl.cz | www.literka.cz Publikování nebo další veřejné šíření obsahu serveru Český-jazyk.cz je bez písemného souhlasu provozovatele výslovně zakázáno! Užití výhradně jen pro osobní účely je možné.



Menu

­

Clarke Arthur Charles (*16.12.1917 - †19.03.2008)

­­­­

2001: Vesmírná odysea (3)

Na samém prahu jednadvacátého století vzlétá ze Země raketa a vydává se s velkolepým posláním na pouť k Saturnu. Ani jeden z obou pilotů však nemá ponětí o pravém cíli cesty. Převratné tajemství střeží tři vědci, uspaní v umělém hibernačním spánku, a šestý člen posádky - nejdokonalejší počítač třetí generace, který současně svým způsobem představuje i nejdokonalejšího člena expedice. Cesta čarokrásným vesmírem se náhle mění v napínavé drama...

BIBLIOGRAFICKÉ ÚDAJE:

Vydalo nakladatelství Knižní klub ve spolupráci s nakladatelstvím Baronet v Praze roku 1997 (4. vydání). Z anglického originálu 2001: A Space Odyssey přeložil Vladimír Svoboda, doslov napsal Zdeněk Volný. Počet stran: 238. ISBN: 80-7176-563-5.

HLAVNÍ POSTAVY:

Ten, jenž hledí na měsíc
dr. Heywood Floyd
David Bowman
Frank Poole
HAL 9000

OBSAH:

Před deseti miliony let spatřil světlo světa opočlověk se jménem Ten, jenž hledí na měsíc, vůdce rodu, který nikdy nepoznal sytost a hojnost. Přežíval ze dne na den, aniž by se pamatoval vlastní minulost. Pro něj existovala jen přítomnost, stejně jako pro zvířata. Jeho druhové obývali levý břeh lenivého potoku, druhý rod osídlil opačné zákruty savany. Život v jeho očích znamenal shánění potravy a spánek.

Jednoho dne se na louce, když už se stmívalo, objevil černý monolit s poměrem stran 1:4:9 - poměr druhých mocnin prvních tří prvočísel 1, 2 a 3. Tlupa Toho, jenž hledí na měsíc mu zpočátku nevěnovala příliš pozornosti, zkoušeli jej olizovat, ochutnávat, osahávat, ale tajemný monolit se ani nepohnul, ani nechutnal. Po pár dnech si jakousi silou začal přivolávat členy tlupy. Snažil se je učit, ale až při "testování" Toho, jenž hledí na měsíc měl temný vetřelec první úspěch. Díky monolitu se rod Toho, jenž hledí na měsíc naučil používat první primitivní nástroje, zabil tygra, který se pokoušel v noci napadnout vchod do jeskyně - obydlí. Při střetu Těch druhých a rodu z levého břehu potoka byl zabit jeden ze členů Těch druhých, což bylo naprostou novinkou v době pravěku. Člověk nikdy nezabil člověka...

Právě v tomto okamžiku se děj přesouvá společně s monolitem na Měsíc, kde vědci nalezli zvláštní magnetickou anomálii v kráteru Tycho. Vesmírnou lodí je na náš přirozený satelit dopraven dr. Heywood Floyd, aby objasnil příčiny nezvykle silného magnetického pole. Při cestě ještě netuší, jaký úkol je pro něj vlastně připraven. Ví pouze, že na Měsíci propukla jakási epidemie a všichni musejí být evakuování. Skutečnost je avšak jiná, při příjezdu ke kráteru Tycho spatří spolu s dalšími černý monolit, jehož zvláštností je poměr stran 1:4:9. Tento objekt je pojmenován Mat-I, Magnetická Anomálie Tycho - 1. Při dopadu prvních slunečních paprsků na jeho povrch se probudí a všechny vysílačky v dosahu začnou prapodivně pískat. Satelity na orbitě, které akumulují a zálohují data, jež přeposílají do počítačů v galaxii, zachytí obrovskou elektromagnetickou vlnu se zdrojem na Měsíci a cílem: Saturnův měsíc Japetus.

Do cíle této vlny je roku 2001 vyslána kosmická loď Discovery na palubě se třemi hibernovanými vědci, Frankem Poolem, Davidem Bowmanem a počítačem HALem 9000. Mají dorazit k Jupiteru, kde naberou energii - dle Prakové teorie - na další let, který končí na Saturnovu měsíci Japetovi. Pravý cíl cesty zná pouze HAL a hibernované osoby. Při poklidném plutí vesmírem však náhle HAL začne hlásit poruchu na komunikační jednotce AE-35. Frank jednotku vymění za novou, avšak brzy počítač upozorní, že tato jednotka je opět nefunkční. Při druhém výstupu do KP v kapsli odletí Frank od Discovery, v následku čehož umírá. David tuší, že HAL Franka naschvál zabil, a proto se pokouší probudit hibernované vědce. Bohužel těm počítač odpojil potřebné funkce a jedinou živou osobou na plavidle zůstal David Bowman. Je nutností vyřadit HALa z provozu z toho důvodu, aby alespoň David přežil.

Po několika milionech kilometrů dorazí Discovery k Japetu. Už z dálky je vidět, že na měsíci se nachází monolit, podobný tomu z pravěku a z Měsíce. Avšak tento je mnohonásobně větším bratrem. Je nazván MAT-2. David v další kapsli opouští loď a vydává se prozkoumat MATa. Vlétá do něj a pronáší památnou větu: "Je to plné hvězd!" Objevil totiž Hvězdnou bránu, přístroj, který dokáže přenášet mezi hvězdami, planetami, a to během pár desítek sekund. Dave se ocitá v jiné galaxii a nakonec v hotelovém pokoji někde v Dallasu. Avšak ne všechno je takové, jaké se zdá a i pokoj se nenachází na Zemi. Bowman se zbaví svého těla a stává se Hvězdným dítětem, které bdí nad Zemí, jíž chrání před zkázami od lidského plémě.

VLASTNÍ NÁZOR:

Skvěle napsaný román pana Clarka, který vás donutí zauvažovat, zda jsme v Mléčné dráze sami. Unikátní skloubení pravého sci-fi, vědeckého románu a psychologického rozboru lidské osobnosti. Ne nadarmo je A.C.Clarke spolu s I.Asimovem označován jako "nejbrilantnější autor SF". Je až k podivu, kolik vynálezů z knih tohoto autora je přeneseno do reality. V kombinaci s Kubrickovým filmem 2001: Vesmírná odysea (2001: A Space Odyssey) z roku 1968 a Straussovým valčíkem vzniklo jedno z nejlepších děl tohoto žánru.

Vytisknout (Ctrl+P) Stáhnout v PDF

Zdroj: Veronika Synková, 03.09.2011

   
­­­­

Výpisek 2001: Vesmírná odysea (3) ve slovenštině?

­­­­

Diskuse k výpisku
Arthur Charles Clarke - 2001: Vesmírná odysea (3)







Mapy webu Čtenářský deník - Životopisy - Čítanka - Spisovatelé Důležité informace Podmínky používání - Vyloučení odpovědnosti - Nastavení soukromí


Ověřovací kód Opište kód z obrázku (jiný kód ↑)