ČESKÝ JAZYK Literatura aneb studentský underground - čtenářský deník, životopisy, čítanka, slohové práce, slovníček pojmů - www.cesky-jazyk.czwww.cjl.cz | www.literka.cz Publikování nebo další veřejné šíření obsahu serveru Český-jazyk.cz je bez písemného souhlasu provozovatele výslovně zakázáno! Užití výhradně jen pro osobní účely je možné.



Menu

­

Clarke Arthur Charles (*16.12.1917 - †19.03.2008)

   
­­­­

2001: Vesmírná odysea (2)


BIBLIOGRAFICKÉ ÚDAJE:

Napsal Arthur C. Clarke, z anglického originálu 2001: A Space Odyssey přeložil Vladimír Svoboda, vydal Knižní klub, k.s. ve spolupráci s nakladatelstvím Baronet a.s. v Praze roku 1997 jako svou 520. publikaci, vydání čtvrté, 240 stran.

HLAVNÍ POSTAVY:

Dave Bowman, Frank Poole, počítač HAL 9000

MÍSTO DĚJE:

Děj se odehrává sice převážně u Saturnu, další díly se ale odehrávají u Jupiteru (u Jupiteru se odehrává i děj filmu).

DĚJ:

Na Měsíci je nalezen velký černý kvádr s poměrem stran 1:4:9 a je nazván MAT-1. Když je vykopán a spočinou na něm první paprsky Slunce, vyšle směrem k Saturnu nějaký paprsek. Rozhodne se, aby se k Saturnu vyslal raketoplán Discovery na průzkum planety, protože si myslí, že monolit vyslal paprsek k nějaké jiné, vyspělejší civilizaci. Posádku tvořili tři muži v hybernaci, Frank Poole, Dave Bowman a počítač, který řídí vše, co se děje na lodi, HAL 9000. Při cestě mezi Saturnem a Jupiterem se HAL porouchá (nesměl Frankovi a Daveovi říct o cíli cesty) a ohlásí poruchu, která se dá opravit pouze po vstupu do vesmíru. Frank tam tedy vyleze a HAL na něj "pošle" vozítko, které Franka odhodí do vesmíru. Dave to uvidí, a tak se pokusí oživit zbylé členy posádky. HAL je však zabije a Dave ho tedy odpojí. Spojí se se Zemí a dozví se o pravém cíli cesty. Dave se dostane až k Jupiteru, kde nalezne "Velkého bratra" - MAT-2. Vydá se ho v kapsli prozkoumat. Monolit se však otevře a "vcucne" ho do sebe. Dave ocitne v úplně jiné galaxii, kde se stane téměř duchem. Jediné, co se dostane k Zemi, je jeho poslední hlášení před vstupem do monolitu: "Je to plné hvězd."

Vytisknout (Ctrl+P) Stáhnout v PDF

Zdroj: Petula, 05.04.2006

­­­­

Diskuse k výpisku
Arthur Charles Clarke - 2001: Vesmírná odysea (2)







Mapy webu Čtenářský deník - Životopisy - Čítanka - Spisovatelé Důležité informace Podmínky používání - Vyloučení odpovědnosti - Nastavení soukromí


Ověřovací kód Opište kód z obrázku (jiný kód ↑)