ČESKÝ JAZYK Literatura aneb studentský underground - čtenářský deník, životopisy, čítanka, slohové práce, slovníček pojmů - www.cesky-jazyk.czwww.cjl.cz | www.literka.cz Publikování nebo další veřejné šíření obsahu serveru Český-jazyk.cz je bez písemného souhlasu provozovatele výslovně zakázáno! Užití výhradně jen pro osobní účely je možné.



Menu

­

Clarke Arthur Charles (*16.12.1917 - †19.03.2008)

   
­­­­

2061: Třetí vesmírná odysea (2)

Doktor Floyd, účastník výpravy k Jupiteru z roku 2010, se ve věku 103 let vydává opět do vesmíru, a to k Halleyově kometě. Ocitne se v náročné a nebezpečné situaci: je třeba zachránit sesterskou loď Galaxy, která havarovala. Nevšední dobrodružství hrozí přerůst v katastrofu.
Obratný vypravěč Clarke provází čtenáře dějem vědeckofantastického příběhu jako napínavou detektivkou. Jeho hrdinové vzbuzují sympatie i tím, že se nechovají jako dokonalí mezigalaktičtí supermani.

BIBLIOGRAFICKÉ ÚDAJE:

Vydalo nakladatelství Knižní klub ve spolupráci s nakladatelstvím Baronet v Praze roku 1997 (2. vydání). Z anglického originálu 2061: Space Odyssey Three přeložil Zdeněk Volný. Počet stran: 251. ISBN: 80-7214-031-0.

HLAVNÍ POSTAVY:

posádka kosmické lodi Universe - Heywood Floyd, kapitán Smith, Willis, Michajlovič, M'Balová (Maggie M), Yon Merlinová, Greenberg
posádka lodi Galaxy - Chang, Rolf van der Berg, Chris Floyd, Rosie McMahonová, kapitán Laplace
David Bowman
HAL 9000

OBSAH:

Uplynulo 51 let od návratu vesmírné lodi Leonov. Z posádky je naživu už jen Heywood Floyd, díky teorii relativity a zlomené kosti. Namísto toho, aby při letu k Discovery zestárl, omládl o několik let a věk 103 pozemských roků si udržuje v kosmické nemocnici na oběžné dráze. Všichni jeho kamarádi jsou již dobrých pár let mrtví, ale on má vitálnost šedesátníka. Syn mu zemřel a vnuka Chrise Floyda nalákala vesmírná agentura k vědeckému letu na Galileovy měsíce v lodi Galaxy, sesterském plavidle Universe.

Heywooda osloví k účasti v historickém letu Universe na Halleyovu kometu. Floyd nabídku velice rád přijímá, vždyť taková šance se naskytne jednou za několik životů. Na palubu spolu s doktorem nastoupí mj. i kapitán Smith, Willis, Michajlovič, M'Balová (Maggie M), Yon Merinová a Greenberg.

Ve stejné časové rovině Rolf van der Berg učiní nečekaný objev. Na Europě se dle všeho nachází diamant o gigantických rozměrech Mount Everestu. Jednoho krásného dne - jen tak - vyrostl z povrchu planety. Nedlouho po implozi a explozi Jupiteru - Luciferu. Svůj objev sdělí pouze strýčku Paulovi.

Let probíhá naprosto skvěle, na palubě si hosté užívají bazénu a dalších vymožeností roku 2061. Den, kdy člověk poprvé stane na Halleyově kometě, se kvapem blíží. Probíhá první živý průzkum černočerného tělesa, jezírka z látky podobné mazutu, jeskyní, ve kterých se zřejmě před "nedávnem" nacházel život...

Náhle tu idylku přeruší nouzové volání ze Země, že Galaxy přistála na Bowmanem zakázaném jablku - Europě. Všichni strnou hrůzou a očekáváním, co bude dál. Dozvídají se, že pouze Universe má dostatečné vybavení, aby cestu zvládla a dopravila ztroskotance zpět domů.

Dějová linie se ubírá na palubu Galaxy, která zanedlouho odstartuje k Luciferovým měsícům. Osádku lodi mj. tvoří: Chang, Rolf van der Berg, Chris Floyd, Rosie McMahonová a kapitán Laplace. Američané - tedy spíše Afrikánci (v době románu se USA rozpadly a nahradily je Spojené státy Afrikánské) se již při naloďování nepohodnou s čínskými kolegy, kteří na palubu propašují 2 penetrometry, přístroje, které se zaryjí do planety a během neuvěřitelně krátké doby (až několika setin) provedou geologický rozbor. Chrisi Floydovi dochází, že mají v plánu prozkoumat Europu...

Universe urychleně končí s průzkumem Halleyovy komety a chystá se na návrat na Ganymed, nebo Zemi, kde musejí nabrat palivo - vodu - pro cestu na Europu. Naštěstí druhého důstojníka Jolsona napadne, že by mohli nabrat vodu z Dochvilného gejzíru na kometě a spolu s Heywoodem návrh předloží kapitánu Smithovi, jenž jej přijímá. Odlétají tedy vstříc záchraně Galaxy.

Penetrometry jsou vypuštěny poblíž Hory Zeus, onoho diamantu, o němž vlastně neví, co je zač. Oba dva jsou brzy zničeny, ale několik gigabitů dat přece jen odešlou. Rosie-stevardka náhle mění své chování a požaduje po kapitánovi Laplace, aby přistál na Europě! Se zbraní na spáncích tak učiní a hle - všichni, až na Rosie, zdárně přistávají v europanském moři plném Europanů. Chris s Rolfem se vydávají na průzkum okolí v Billu Téčkovi, raketoplánu z Galaxy. Dostávají se k Hoře a potvrzuje se fakt, že je to jeden obrovský diamant, jádro Luciferu, které se při implozi dostalo na tělesa poblíž. Bohužel se kvůli své hmotnosti velice rychle propadá do nitra Europy...

Heywoodovi se ve snu zjevuje minilit - MAT-1, Dave... - vedle postele.

V Billu Téčkovi odlétají vzdát hold kosmické lodi Tsien, ze které zbyla jen kostra bez jakéhokoli kovu. Chrisovi se zjevuje Dave Bowman v podobě dědečka Heywooda a vysvětluje mu, že Europany, kteří žijí ve všech obydlích podobných iglů, neuvidí, jelikož planeta je v dočasné době zamořena jedem - kyslíkem, který je pro obyvatele planety smrtelným.

Universe odváží ztroskotané zpět domů. Heywood Floyd se stává dalším vězněm Prvorozených, spolu s HALem a Davem. Všechno mu je vysvětleno. Obelisk se přesouvá na Zemi, kde roku 3001 bude po téměř čtyřech milionech let uveden do provozu, aby učil a konal další tužby povznesených...

VLASTNÍ NÁZOR:

Typický příklad hard sci-fi a románu, jenž si uchovává svoje kouzlo v průběhu desetiletí. I přes fakt, že Clarke dílo dokončil roku 1988, se zdá, že v mnohém se v předchozích dvou Odyseách nemýlil. Posoudit vědeckou pravdivost knihy třetí dnes nemohu, zato moje dojmy lze vyjádřit asi takto. Často se setkávám s faktem, že pokračování pilotní knihy již není to "pravé ořechové", ale u tohoto autora ráda udělám názorovou výjimku, jelikož jak 2010: Druhá vesmírná odysea, tak 2061: Třetí vesmírná odysea neztratily nic z prvotního nadšení nad objevem skvělé sci-fi knížky, které člověk velmi rád uvěří. Jeden bod se Třetí vesmírné odyseji dá vytknout, a to její krátkost, protože právě 2,5 hodiny mi trvalo, než jsem se knihou "prokousala", což je nesmírná škoda.

Vytisknout (Ctrl+P) Stáhnout v PDF

Zdroj: Veronika Synková, 03.09.2011

­­­­

Výpisek 2061: Třetí vesmírná odysea (2) ve slovenštině?

­­­­

Diskuse k výpisku
Arthur Charles Clarke - 2061: Třetí vesmírná odysea (2)







Mapy webu Čtenářský deník - Životopisy - Čítanka - Spisovatelé Důležité informace Podmínky používání - Vyloučení odpovědnosti - Nastavení soukromí


Ověřovací kód Opište kód z obrázku (jiný kód ↑)