ČESKÝ JAZYK Literatura aneb studentský underground - čtenářský deník, životopisy, čítanka, slohové práce, slovníček pojmů - www.cesky-jazyk.czwww.cjl.cz | www.literka.cz Publikování nebo další veřejné šíření obsahu serveru Český-jazyk.cz je bez písemného souhlasu provozovatele výslovně zakázáno! Užití výhradně jen pro osobní účely je možné.



Menu

­

Clarke Arthur Charles (*16.12.1917 - †19.03.2008)

­­­­

3001: Poslední vesmírná odysea


BIBLIOGRAFICKÉ ÚDAJE:

Napsal Arthur C. Clarke, z anglického originálu 3001: The Final Odyssey přeložil Vladimír Svoboda, vydal Knižní klub, k.s. ve spolupráci s nakladatelstvím Baronet a.s. v Praze roku 1997 jako svou 523. publikaci, vydání první, 247 stran.

HLAVNÍ POSTAVY:

Frank Poole, profesor Anderson, Daniel, dr. Indra Wallaceová, Ted Khan, kapitán Dimitri Chandler (Dim), Dave Bowman+HAL=HALMAN

DOBA A MÍSTO DĚJE:

Děj se odehrává v naší sluneční soustavě v roce 3001.

DĚJ:

Po tisíci letech je lodí kapitána Chandera nalezen astronaut Frank Poole, je znovu oživen a odvezen na oběžnou dráhu kolem Země. Když se Frank aklimatizuje, rozhodne se vydat s Dimem na Ganymed, Saturnův měsíc. Frank se vydá i na Europu, kam od roku 2064 nikdo nevstoupil, ani stroj, protože Frank doufá, že mu to Dave s monolitem dovolí. Tak se opravdu stane, Frank se s HALMANEM spojí a zjistí, že na Europě je život. Sice primitivní, ale je. Poté se Frank vrátí zpět na oběžnou dráhu kolem Země a vezme si za ženu Indru, která mu pomáhala po "procitnutí z dlouhého spánku".
O několik let později se Frankovi opět ozve HALMAN. HALMAN je sice vězněm monolitu, ale stále má svou vlastní vůli. Řekne mu, že zpráva, kterou vyslal MAT-1 v roce 2001 již dospěla tam, kam měla a Prvorození vyslali k monolitu nějaké pokyny, které by jim mohly ublížit. Frank to přednese Radě, která rozhodne vyzvednout z hory Pico na Měsíci všechny choroby a viry světa. Zabalí je do "balíčku" a pošlou ho HALMANOVI, aby ho roznesl po MAT-2.
Monolit se snažil zamořit Lucifera, což se nakonec nestalo díky onomu "baličku" od HALMANA. Monolity zmizeli (i MAT-1 z Měsíce, MAT-2 z Europy a MAT-0 ze Země). Frank se po zmizení monolitů vydal s posádkou Alkyone na Europu, seznámil se s Europany a vyzvedl disketu s HALMANOVOU osobností, která byla odvezena na Měsíc a znovu i s viry uzavřena do Pica. Odtud neměli být vyndáni alespoň do té doby, kdy by se objevili další problémy s Prvorozenými, což znamenalo nejméně za tisíc let.

CITÁT Z KNIHY:

"Říkejme jim Prvorození. Třebaže se ani zdaleka nepodobali lidem, byli přesto z masa a krve a při pohledu do hlubin kosmu je jímala bázeň i úžas - a doléhalo na ně osamění. A jakmile nabrali sil, začali se rozhlížet po druzích mezi hvězdami.
Na svých průzkumných cestách se setkávali se životem v bezpočtu podobách a sledovali průběh jeho vývoje na tisících různých světů. Přečasto vídali jiskřičky rozumu slabounce zablikat a pak opět pohasnout v propastech vesmírné noci.
A v celé Galaxii nenalezli nic drahocennějšího nad myšlení; snažili se uchránit i sebemenší jeho výhonek. Stali se rozsévači na hvězdných lánech; zasévali, někdy i sklízeli.
A čas od času, bez hněvu i lítosti, se nevyhnuli ani pletí."

Vytisknout (Ctrl+P) Stáhnout v PDF

Zdroj: Petula, 05.04.2006

   
­­­­

Diskuse k výpisku
Arthur Charles Clarke - 3001: Poslední vesmírná odysea







Mapy webu Čtenářský deník - Životopisy - Čítanka - Spisovatelé Důležité informace Podmínky používání - Vyloučení odpovědnosti - Nastavení soukromí


Ověřovací kód Opište kód z obrázku (jiný kód ↑)