ČESKÝ JAZYK Literatura aneb studentský underground - čtenářský deník, životopisy, čítanka, slohové práce, slovníček pojmů - www.cesky-jazyk.czwww.cjl.cz | www.literka.cz Publikování nebo další veřejné šíření obsahu serveru Český-jazyk.cz je bez písemného souhlasu provozovatele výslovně zakázáno! Užití výhradně jen pro osobní účely je možné.



Menu

­

Clarke Arthur Charles (*16.12.1917 - †19.03.2008)

­­­­

2010: Druhá vesmírná odysea


BIBLIOGRAFICKÉ ÚDAJE:

Napsal Arthur C. Clarke, z anglického originálu 2010: Odyssey Two přeložil Zdeněk Volný, 51. kapitolu Vladimír Svoboda, vydal Knižní klub, k.s. ve spolupráci s nakladatelstvím Baronet a.s. v Praze roku 1997 jako svou 521. publikaci. vydání druhé, 299 stran.

HLAVNÍ POSTAVY:

David Bowman, Heywood Floyd, dr. Sivasuramanion Čandrasegarampillai (Čandra), kapitánka Taťána Orlová (Táňa), Vasilij Orlov, Maxim Brajlovsky, Alexandr Kovaljov, Nikolaj Ternovský, Kateřina Ruděnková, Irina Jakuninová

MÍSTO DĚJE:

Děj se odehrává v blízkosti Jupiteru a jeho měsíců.

DĚJ:

Společná rusko-americká posádka na lodi Alexej Leonov se vydává po stopách Discovery a chce pokračovat v původním cíli této lodi. Brzy po startu však zjistí, že se je snaží předběhnout čínská loď Tsien. Začíná závod o to, kdo bude na oběžné dráze kolem Europy dříve. Tsien však ztroskotá a zbylý člen posádky Tsienu vyšle k Leoovu zprávu, že na Europě je život. Leonov dorazí až k Discovery a oživí HALA. Při noční hlídce se Woodovi zjeví Dave a řekne mu, aby co nejrychleji opustili prostor u Jupiteru. Woodovi se nakonec podaří přemluvit posádku Leonova a odplují těsně před uplynutím lhůty. Při odletu uvidí, jak se monolit přemístil na Jupiter a tam zamořil celou planetu. Ta pak vybuchla a vzniklo z ní nové slunce - Lucifer. To vše jen kvůli tomu, že duch Dave (vyslanec a vězeň jiné civilizace) našel na Europě život, který by bez slunce zahynul.
Dave se poté ozval ještě jednou a obsahem jeho slov bylo, že všechny planety kromě Europy jsou jejich. Jen na Europu ať nikdo nevstupuje.
Discovery byla výbuchem zničena. HAL se stal Daveovým společníkem vězněm.

Vytisknout (Ctrl+P) Stáhnout v PDF

Zdroj: Petula, 05.04.2006

   
­­­­

Diskuse k výpisku
Arthur Charles Clarke - 2010: Druhá vesmírná odysea







Mapy webu Čtenářský deník - Životopisy - Čítanka - Spisovatelé Důležité informace Podmínky používání - Vyloučení odpovědnosti - Nastavení soukromí


Ověřovací kód Opište kód z obrázku (jiný kód ↑)