ČESKÝ JAZYK Literatura aneb studentský underground - čtenářský deník, životopisy, čítanka, slohové práce, slovníček pojmů - www.cesky-jazyk.czwww.cjl.cz | www.literka.cz Publikování nebo další veřejné šíření obsahu serveru Český-jazyk.cz je bez písemného souhlasu provozovatele výslovně zakázáno! Užití výhradně jen pro osobní účely je možné.



Menu

­

Clarke Arthur Charles (*16.12.1917 - †19.03.2008)

­­­­

2010: Druhá vesmírná odysea (2)

Ke kosmické lodi Discovery, osamoceně plující hlubokým vesmírem od doby, co David Bowman prošel skrz mimozemskou "Hvězdnou bránu", se vydává nová mezinárodní expedice. Jedním z cílů výpravy je objasnění tragických událostí, které se na Discovery odehrály. Ale tím nejdůležitějším úkolem je průzkum záhadného vesmírného tělesa zcela pravidelných tvarů.
Jde o přírodní úkaz nebo o výtvor mimozemské civilizace? Znamená těleso pro lidstvo hrozbu, nebo mu naopak může prospět? Vynořují se tisíce různých otázek a zodpovězení byť jen části z nich může navždy změnit chápání samé podstaty existence vesmíru a tím i budoucnost lidského druhu...

BIBLIOGRAFICKÉ ÚDAJE:

Vydalo nakladatelství Knižní klub ve spolupráci s nakladatelstvím Baronet v Praze roku 1997 (2. vydání). Z anglického originálu 2010: Odyssey Two přeložili Zdeněk Volný a Vladimír Svoboda. Počet stran: 299. ISBN: 80-7176-564-3.

HLAVNÍ POSTAVY:

dr. Heywood Floyd
posádka na lodi Alexej Leonov
David Bowman
HAL 9000

OBSAH:

Devět let po příběhu kosmické lodi Discovery se k Jupiteru vydává čínská posádka v Tsienu, aby si tuto loď přivlastnila. Avšak plavidlo patří USA, a proto je se stejným záměrem vypuštěn i Alexej Leonov. Výpravu tvoří: Taťána Orlovová, Vasilij Orlov, Maxim Brajlovský, Alexandr Kovaljov, Nikolaj Ternovský, Kateřina Ruděnková, Heywood Floyd, dr. Sivasuramanion Čandrasegarampillai (Čandra), Curnow a Žeňa.

Plán zněl: 3 hibernovaní američtí vědci budou probuzeni až pár milionů kilometrů od Jupiteru. Ale kvůli jistému úkazu je Heywood probuzen o několik měsíců dříve. Důvodem jeho ukončení spánku se stal fakt, že Tsien se nebezpečně přibližuje k Jupiterovu měsíci Europa. Všem brzy dochází, že zde chtějí nabrat vodu (celá planeta je vlastně jedna velká ledová koule) na další cestu, která neskončí "jen" u Discovery. Mají v úmyslu prozkoumat všechny Galileovy měsíce - Io, Europu, Ganymed a Callisto.

Bohužel, nebo snad bohudík se Číňanům mise nevydaří. Jejich plán ztroskotá u faktu, že na Evropě je život! Prazvláštní tvorové, vypadající jako ohromné mokré pruhy mořských chaluh, plazící se po zemi zabijí posádku, vyjma jednoho člena, profesora Čanga. Ten se zachrání jen náhodou. Zjišťuje, že tvorové jsou citliví na světlo a přitahuje je záře reflektoru z Tsienu. Zářivku zhasne, ale ještě předtím uvidí oslnivou hru života. Obyvatelé Europy se začnou rozmnožovat. Nebýt ukrutného mrazu a nehostinných podmínek, zrodil by se na jednom z hlavních měsíců Jupiteru inteligentní život...

Tyto informace získá posádka Leonova od Čanga ještě před jeho smrtí ve skafandru díky radiovému vysílání, jež zachytili nasměrovanou parabolickou anténou na Europu, čímž zároveň na chvíli přerušili spojení se Zemí.

Leonov se po dlouhém manévrování přibližuje na vzdálenost pár metrů k Discovery. Mechanicky se spojí s opuštěnou lodí a chystají se na znovuzavedení HALa 9000 do provozu. Nelehkého úkolu se chopí Čandra, jenž má mj. zajistit, aby si HAL nepamatoval svůj zkrat v jednání při "chybě" s komunikační jednotkou AE-35, smrt většiny posádky lodě, vyjma Davida Bowmana, který se stal Hvězdným dítětem, vězněm Prvorozených. Heywood pro jistotu instaluje na přívodní kabel pojistku, která při poruše během necelé sekundy přeruší přístup proudu HALovu vědomí.

Heywoodovi se zjeví Dave Bowman a sdělí mu: "ZŮSTÁVAT NA TOMTO MÍSTĚ JE NEBEZPEČNÉ. MUSÍTE ODLÉTNOUT DO PATNÁCTI, OPAKUJI DO PATNÁCTI DNÍ." Po několika minutách pochyb Floyd uvěří, že k němu právě promluvil David Bowman, ten, který prošel MATem-2. Ten, jenž se zjevil své matce a vdově po bratrovi dole na Zemi. Posádce vše vysvětlí a všichni se chystají k odletu s tím, že Discovery nechají u Io svému osudu s "živým" HALem na palubě.

Při neplánovaném odletu lidé na Leonovu spatří, jak se Zagadka - tak se teď říká MATu-2 - přemístila z Io na Jupiter, kde se začíná exponenciálně šířit po celé planetě, doslova jako mor. Fungují jako úžasné von Neumannovy stroje. Brzy celou planetu pohltí, zvýší její hmotnost a z Jupiteru se stává slunce Lucifer. Celý proces se stal jen proto, že Dave na Europě objevil život, který by bez tepla brzy zahynul.

Z Dava a HALa se stali společní vězni a velvyslanci, doživotní přátelé. Na Europě se zrodil život a Pozemšťané získali obrovský dar, jehož znění odvysílal HAL: "VŠECHNY TŘI MĚSÍCE PATŘÍ VÁM, KROMĚ EUROPY. TAM SE PŘISTÁT NEPOKOUŠEJTE..."

VLASTNÍ NÁZOR:

Úctyhodné pokračování knihy 2001: Vesmírná odysea. Zatímco v prvním díle se autor zaměřil na život posádky při letu lodě, v pokračování 2010: Druhá vesmírná odysea je tato fáze popsána cca na 2 stránkách. Což hodnotím kladně - dalších několik kapitol o kosmickém cestování sice přijde ve sci-fi vždycky vhod, ale čeho je moc... - stejnou polaritu hodnocení bych přidala k návratu Davida Bowmana a jeho cestám do minulosti. Zkrátka autor opět nezklamal.

Vytisknout (Ctrl+P) Stáhnout v PDF

Zdroj: Veronika Synková, 03.09.2011

   
­­­­

Výpisek 2010: Druhá vesmírná odysea (2) ve slovenštině?

­­­­

Diskuse k výpisku
Arthur Charles Clarke - 2010: Druhá vesmírná odysea (2)







Mapy webu Čtenářský deník - Životopisy - Čítanka - Spisovatelé Důležité informace Podmínky používání - Vyloučení odpovědnosti - Nastavení soukromí


Ověřovací kód Opište kód z obrázku (jiný kód ↑)