ČESKÝ JAZYK Literatura aneb studentský underground - čtenářský deník, životopisy, čítanka, slohové práce, slovníček pojmů - www.cesky-jazyk.czwww.cjl.cz | www.literka.cz Publikování nebo další veřejné šíření obsahu serveru Český-jazyk.cz je bez písemného souhlasu provozovatele výslovně zakázáno! Užití výhradně jen pro osobní účely je možné.



Menu

­­­­
Hodnocení práce slohovky

Aktuální známka: 1.20
Hodnoceno: 5x Prosím, ohodnoť práci

Černobílé klávesy promluvily

Hudba, prostředník mezi lidským stvořením a emocemi. Ale také univerzální jazyk, řeč, jež nepotřebuje slov, aby ji někdo pochopil. Na vlastní oči, rozumějte uši, se o tomto přesvědčil plný sál bystřického kulturního domu v podvečer pátého dubna. Příchozímu diváctvu byl nabídnut takřka půldruhé hodiny trvající absolventský koncert přízračně nazvaný Klavír v proměnách času a barev.

Pomyslné jeviště ukázalo na dvě desítky klavíristů ze třídy Mgr. Michaely Uhlířové, jimž bravurně sekundovala osmička hostů. Své zastoupení tu měly housle, kytara, trubka, flétna i zpěv. Aby příchozím nezahálely ani jiné smysly, byla připravena výstava výtvarných prací Viléma Michny vytvořená pod pedagogickým vedením Libuše Zítkové. Obrazy s hudebními motivy byly doplněny o fotokoláž z dílny již zmiňované Mgr. Michaely Uhlířové.

Na své si přišli milovníci hudby barokní, klasicistní, romantické, impresionistické a mnohé další. Melodie plynule přecházely z domácích skladatelských vod do světových a zase zpět, aby se mohly v úplném závěru pozastavit u výběru ze Smetanovy symfonické básně Má vlast. Nebyl by to koncert absolventský, kdyby v průběhu večera nevystoupila čtveřice slečen, které mohou v letošním roce hrdě nosit označení "absolventky". První cyklus byl reprezentován následujícími: Kristýna Ševčíková, Natálie Dřínovská a Eva Chalupníková. A jedinou absolventkou cyklu druhého je v letošním roce Andrea Loukotová.

Jelikož se koncert konal právě v době partnerské výměny místního gymnázia s finskou školou, zasedlo do řad posluchačů i několik našich přátel ze země tisíců jezer. Potvrdilo se tak ještě více, jak skvělým prostředkem dorozumění může hudba být.

Vytisknout (Ctrl+P) Stáhnout v PDF

Zdroj: ,

   
­­­­

Diskuse ke slohové práci
Černobílé klávesy promluvily







Mapy webu Čtenářský deník - Životopisy - Čítanka - Spisovatelé Důležité informace Podmínky používání - Vyloučení odpovědnosti - Nastavení soukromí


Ověřovací kód Opište kód z obrázku (jiný kód ↑)