ČESKÝ JAZYK Literatura aneb studentský underground - čtenářský deník, životopisy, čítanka, slohové práce, slovníček pojmů - www.cesky-jazyk.czwww.cjl.cz | www.literka.cz Publikování nebo další veřejné šíření obsahu serveru Český-jazyk.cz je bez písemného souhlasu provozovatele výslovně zakázáno! Užití výhradně jen pro osobní účely je možné.



Menu

­

Orwell George (*25.06.1903 - †21.01.1950)

   
­­­­

1984 (7)

Strhující román světoznámého autora o vzpouře jednotlivce proti uzurpující moci státu, který ovládá myšlení a veškerý život občanů.

LITERÁRNÍ DRUH A ŽÁNR:

Antiutopický román. Velká epika.

TÉMA:

Nebezpečí totalitních režimů.

POSTAVY:

Winston Smith si uvědomuje, že je jen loutkou společnosti. Cítí se ve světě sám, dokud nepotká Julii. Chce se oprostit od ideologie a světa, ve kterém žije, ale nemá jak.
Julie je smířená s tím, že musí žít v ideologii. Navenek působí jako nejvzornější občan. Ve skutečnosti jen nechce jít proti proudu, aby nebyla nápadná. To jí pomáhá občas porušit nějaká pravidla.
O'Brien je velmi inteligentní muž, který svým jednáním vzbuzuje v lidech důvěru. Je fanatickým stoupencem strany.

KOMPOZICE:

Děj se odehrává ve fiktivním státě Oceánie. Kompozice je chronologická.

JAZYK:

Orwell vytvořil nový jazyk - newspeak. Newspeak omezuje slovní zásobu lidí, čímž jim bere schopnost myslet. Newspeak potírá synonyma. Některá sousloví nebo dokonce celé věty jsou vyjadřovány jednoslovným termínem, který má základ z angličtiny. Autor používá propagační slogany strany.

KONTEXT AUTOROVY TVORBY:

Dílo vzniklo ke konci autorovy tvorby, potažmo jeho života. Kromě románů byla významná autorova esejistická tvorba.

KONTEXT ČESKÉ/SVĚTOVÉ LITERATURY:

Polovina 20. století. Autor "věští" budoucnost socialistických režimů. Jiní antiutopisté: Ray Bradbury - 451 stupňů Fahrenheita, Karin Boyeová - Kallocain, Aldous Huxley - Konec civilizace

Vytisknout (Ctrl+P) Stáhnout v PDF

Zdroj: Evžen, 07.06.2012

­­­­

Diskuse k výpisku
George Orwell - 1984 (7)







Mapy webu Čtenářský deník - Životopisy - Čítanka - Spisovatelé Důležité informace Podmínky používání - Vyloučení odpovědnosti - Nastavení soukromí


Ověřovací kód Opište kód z obrázku (jiný kód ↑)