ČESKÝ JAZYK Literatura aneb studentský underground - čtenářský deník, životopisy, čítanka, slohové práce, slovníček pojmů - www.cesky-jazyk.czwww.cjl.cz | www.literka.cz Publikování nebo další veřejné šíření obsahu serveru Český-jazyk.cz je bez písemného souhlasu provozovatele výslovně zakázáno! Užití výhradně jen pro osobní účely je možné.



Menu

­

Orwell George (*25.06.1903 - †21.01.1950)

   
­­­­

1984 (3)

1984 je kniha-poselství, které nebylo vyslyšeno. Je to kniha temná o hrůze života v totalitní společnosti. Byla napsána v době, kdy mnoho zemí, včetně té naší, s vábivou vidinou nadějných zítřků radostně a dlužno dodat i se souhlasem většiny obyvatelstva směřovalo k totalitní budoucnosti.

Autor s vizionářskou přesností popisuje v této fikci prakticky přesně to, co jsme v uplynulých čtyřiceti letech prožili. Jak blízký je nám všeobjímající dohled "Velkého bratra", ideologie angsocu, celá mocenská struktura vlastní totalitnímu státu s vnější a vnitřní stranou - tedy několika, kteří rozhodují a s ostatními, kteří jen opakují obvykle pod dohledem ideopolicie - vykonavatele a nositele moci, slídivá obrazovka nahlížející do nejvlastnějšího soukromí, skryté mikrofony, neustálá produkce bezobsažných hesel, masová shromáždění, dny hněvu, permanentní boj s vnějším i vnitřním nepřítelem apod. S vnějšími atributy přichází totální ovládnutí a manipulace celou společností. Především dochází k likvidaci a manipulaci s historií, dochází k vymazání a přepsání historické paměti, což je vynikající precedens proti jakémukoli pokusu o vzpouru. Ve společnosti zbavené minulosti vládne všeobecná spokojenost. K odstřihnutí celé historie je vynalezen skvělý vynález - newspeak - novořeč. Postupnou přeměnou, tvorbou nových slov. Pomocí zkratek je oldspeak nahrazen novořečí, takže na konci již nikdo nebude starým textům rozumět a nebude mít s čím srovnávat. Na veškerou činnost dohlíží ideopolicie, vykonavatel a nositel moci se svým fízlováním a se svými konfidenty, kteří se nakonec stanou hlavnímu hrdinovi osudným. Všude vládne strach, ponižování a degradace lidské důstojnosti. Jak už to bývá, všude, kde se prosadil ideologický stát, vládne útlak, teror, korupce myšlení, demoralizace a bída.
Román je situován do krátké doby asi tří měsíců, kdy Winston Smith, zaměstnanec Ministerstva pravdy, který pracuje na záměně historie, objeví zjevnou lež vzhledem k hlásané ideologii. V jeho hlavě je zaseta pochybnost. Sám začne pátrat. Jak už tomu ve společnostech řízených státní propagandou, v atmosféře lži a utajování bývá, existují zakázané knihy. Kniha odpůrce vládnoucího "Velkého bratra" Winstonovi vysvětlí, v jaké společnosti žije, jak to všechno bylo, ale právě, když už je na pokraji zjištění motivace toho všeho, vtrhne do jeho bytu ideopolicie a zatýká ho. Ve sklepeních Ministerstva lásky je podroben totálnímu vypláchnutí mozku, kniha končí několika děsivými větami, kdy zcela psychicky zdeptaný Winston Smith najednou nahlíží na nesmyslnost své vzpoury a těsně před tím, než je usmrcen pro svůj ideozločin, vyjadřuje svou lásku "Velkému bratrovi".

Podobnost s naší historií působí až děsivě, není to ani zábavné, ani příjemné. Přesnost knihy vyvolává těžko sdělitelné pocity. Kniha místy působí jako manuál poznej sebe sama. Je to příběh o hledání minulosti a pravdy se strhující silou. Bezesporu jde o jednu z nejpozoruhodnějších knih 20. století. Poslání knihy je navíc věčné, stále jsou mezi námi plánovači štěstí, kteří to štěstí po dosažení moci naroubují všem ostatním i přes jejich mrtvoly.

Vytisknout (Ctrl+P) Stáhnout v PDF

Zdroj: Karolina Tauberová, 06.05.2007

­­­­

Diskuse k výpisku
George Orwell - 1984 (3)







Mapy webu Čtenářský deník - Životopisy - Čítanka - Spisovatelé Důležité informace Podmínky používání - Vyloučení odpovědnosti - Nastavení soukromí


Ověřovací kód Opište kód z obrázku (jiný kód ↑)