ČESKÝ JAZYK Literatura aneb studentský underground - čtenářský deník, životopisy, čítanka, slohové práce, slovníček pojmů - www.cesky-jazyk.czwww.cjl.cz | www.literka.cz Publikování nebo další veřejné šíření obsahu serveru Český-jazyk.cz je bez písemného souhlasu provozovatele výslovně zakázáno! Užití výhradně jen pro osobní účely je možné.



Menu

­­­­
Hodnocení práce slohovky

Aktuální známka: 3.00
Hodnoceno: 5x Prosím, ohodnoť práci

Nebojte si nechat vyšetřit kožní znaménka

Nebojte si nechat vyšetřit kožní znaménka - tak se jmenovala bezplatná akce během dne otevřených dveří v českobudějovické nemocnici, pořádaná Jihočeskou fakultou kožní medicíny. Konala se 3. listopadu přímo v areálu nemocnice.

Na akci byly představeny nové dermatoskopy Vita Derm Pro. Jeden takový dermatoskop muže provést až sedm set vyšetření za rok. Celkem nemocnice pořídila tři dermatoskopy a jeden Jihočeská fakulta medicíny.

Této akce se zúčastnilo přibližně dvě stě deset zájemců, kteří si mohli nechat vyšetřit kožní znaménka a pihy. Výzkum provádělo šest dermatologů z nemocnic Jihočeského kraje včetně pana primáře kožního oddělení budějovické nemocnice O. Vlasatého a zapojilo se rovněž osm studentů fakulty medicíny.

Mladí studenti prováděli vyšetření všem ochotným návštěvníkům pod dohledem zkušených dermatologů. Vyšetřili celkem sto patnáct lidí, ostatní se dívali, jak celá procedura probíhá. Všechny průzkumy byly negativní, což ale mělo pozitivní důsledek pro vyšetřené zájemce, kteří se ze začátku obávaně dívali na lékaře, ale poté jim bylo vysvětleno, že jejich znaménka nejsou zhoubná a nemusí se tedy ničeho bát. Na takové uklidňující notě pak vyšetření návštěvníci odcházeli domů.

Během konaní akce jsme se také dozvěděli hodně užitečných informací a rad. Například že mateřská znaménka se správně jmenují névy a jejich zvětšovaní nebo svědění muže být signálem rozvíjejícího se melanomu. Lékaři rovněž nedoporučují vyskytovat se pod přímými slunečními paprsky déle než hodinu, pokud nejsme pořádně chráněni.

Dále zde byla zmíněna statistika, že jeden ze dvou tisíc lidí je vlastníkem zhoubného znaménka nebo pihy. Bohužel, časem se tato situace bude jenom zhoršovat. Za příčinami hledejme nekvalitní styl života, zhoršení kvality potravin nebo zvýšení obsahu kyslíku uhličitého ve vzduchu.

"Bude-li zhoubné znaménko objevené včas, nemusíte se ničeho bát, dnes je to úplně vyléčitelné," řekl pan primář Vlasatý.
Další bezplatná akce vyšetření kožních znamének bude pořádána za devět měsíců, přesná informace bude zveřejněna na webových stránkách nemocnice.

Nebojte si nechat vyšetřit kožní znaménko. Ani to nebolelo - vyzkoušeno na sobě.

Vytisknout (Ctrl+P) Stáhnout v PDF

Zdroj: ,

   
­­­­

Diskuse ke slohové práci
Nebojte si nechat vyšetřit kožní znaménka







Mapy webu Čtenářský deník - Životopisy - Čítanka - Spisovatelé Důležité informace Podmínky používání - Vyloučení odpovědnosti - Nastavení soukromí


Ověřovací kód Opište kód z obrázku (jiný kód ↑)