ČESKÝ JAZYK Literatura aneb studentský underground - čtenářský deník, životopisy, čítanka, slohové práce, slovníček pojmů - www.cesky-jazyk.czwww.cjl.cz | www.literka.cz Publikování nebo další veřejné šíření obsahu serveru Český-jazyk.cz je bez písemného souhlasu provozovatele výslovně zakázáno! Užití výhradně jen pro osobní účely je možné.



Menu

­­­­
Hodnocení práce slohovky

Aktuální známka: 2.33
Hodnoceno: 15x Prosím, ohodnoť práci

Nejšťastnější jsou Finové. A Češi?

Každý rok agentura OSN vypracovává statistiky nejšťastnějších obyvatel států světa. Do letošního průzkumu se zapojilo celkem 156 států. V loňských letech se na vrcholu žebříčku umísťovaly především severské státy. Ani letos tomu není jinak.

Na prvních třech místech se umístilo Finsko, Norsko a Dánsko. Obyvatelé těchto států jsou podle průzkumu agentury OSN nejšťastnějšími. Přestože zde lidé platí vyšší daně, má to vliv na kvalitu jejich životů. Potvrzují to i další umístěné státy, kde se platí vyšší daně než třeba v České republice. Na čtvrtém místě se umístil Island, následovaný Švýcarskem. O tom je obecně známo, že zde jsou vysoké daně. Tomuto faktu však odpovídá i výše příjmů švýcarských zaměstnanců. Řádově si zde přijdou na desetinásobek průměrného platu v České republice. S tím je však spojené i dražší bydlení a další životní náklady. Překvapivé je, že Švédsko, byť se řadí rovněž k severským státům, se umístilo až na deváté příčce. Zda se to týká současné probíhající krize, se můžeme jen domnívat.

Česko se umístilo až na jednadvacáté příčce. Těsně před ním skončily Spojené arabské emiráty. Při srovnání těchto dvou států je zajímavá rozdílná ekonomická situace. Zatímco ve Spojených arabských emirátech mají největší zisk peněz z obchodu s ropou, která tvoří hlavní podíl všech státních příjmů, v České republice není žádný podobně dominantní produkt či surovina, čili hlavním příjmem jsou zde daně. Bohatství obou států se liší, avšak obyvatelé jsou srovnatelně šťastní. Vidíme zde příklad toho, že peníze ne vždy znamenají všechno.

Na konci uveřejněného seznamu skončily africké státy. Jejich umístění je také již tradiční vzhledem k přetrvávající trýznivé situaci na africkém kontinentu. Dlouhodobá chudoba, nepříznivé klimatické podmínky a nedostatek základních potřeb nepřispívají k šťastnějšímu obyvatelstvu.

Vytisknout (Ctrl+P) Stáhnout v PDF

Zdroj: ,

   
­­­­

Diskuse ke slohové práci
Nejšťastnější jsou Finové. A Češi?







Mapy webu Čtenářský deník - Životopisy - Čítanka - Spisovatelé Důležité informace Podmínky používání - Vyloučení odpovědnosti - Nastavení soukromí


Ověřovací kód Opište kód z obrázku (jiný kód ↑)