ČESKÝ JAZYK Literatura aneb studentský underground - čtenářský deník, životopisy, čítanka, slohové práce, slovníček pojmů - www.cesky-jazyk.czwww.cjl.cz | www.literka.cz Publikování nebo další veřejné šíření obsahu serveru Český-jazyk.cz je bez písemného souhlasu provozovatele výslovně zakázáno! Užití výhradně jen pro osobní účely je možné.



Menu

­­­­
Hodnocení práce slohovky

Aktuální známka: 1.80
Hodnoceno: 5x Prosím, ohodnoť práci

Výstava Cosmos Discovery 2018

  • výstava kosmonautiky světového formátu u nás v České republice

Tuto exkluzivní výstavu bylo možné zhlédnout od 1. května do 2. září 2018 na Brněnském výstavišti v pavilonu "C". Její motto znělo: "Světová výstava, která vás vynese až za hranice zemské přitažlivosti!"
Kdo tuto výstavu navštívil, podobně jako já, jistě nelitoval. Toto musí přeci každého zaujmout, vždyť třeba operační středisko v Houstonu či kompletní síň o vesmírném programu Apollo se nevidí jen tak dennodenně.

Je pondělí 30. července. Já a moje sestra se v dopoledních hodinách vydáváme "šalinou" směrem k výstavišti. Obě se těšíme a sdělujeme si svá očekávání, která na výstavu klademe. Sama se o vesmír zajímám již delší dobu. Jsem pravidelným návštěvníkem brněnské hvězdárny a planetária, miluji zdejší pořady v digitáriu i přednášky. Takže je jasné, že se těším o trochu více než ona.
Když vstupujeme do pavilonu "C", platíme vstupné. Větší batohy se musí ponechat v bezplatné šatně, kde také dostáváme audioguide = audio průvodce.
Celá hala je zatemněná, stejně jako je temná většina vesmíru. Osvětleny jsou jen tabule, prosklené vitríny, ukázkové moduly a další věcičky, které se kosmonautiky přímo či nepřímo dotýkají.

Začínáme u spisovatele zejména fantasy literatury, Julese Verna, jenž měl opravdu velkou fantazii a dokázal vše krásně popsat ve svých knihách. U každého exponátu či tabule je vždy číslo - to namačkáte na audioguide a posloucháte, co vám průvodce o dané problematice či zajímavosti řekne hezky do ouška. Tyto komentáře jsou sofistikované a zároveň přizpůsobené široké veřejnosti. Pro děti je zde připravena dětská cesta.

Od vývoje raketového systému, který vznikal především za druhé světové války (V1, V2), se toho mnoho změnilo. Můžete se dotknout některých vzácných exponátů jak z NASA, tak i ze Sovětského vazu. Kladně hodnotím vstup do orbitální stanice Mir, osahání si raket, vstup do kokpitu raketoplánu nebo do již zmíněného operačního střediska v Houstonu, kde se můžete podívat na start raketoplánu, jeho průnik atmosférou a dokonce i na jeho přistání se vší parádou.

Co mě ještě zaujalo, byla místnost zaměřená jen na program NASA Apollo, a to od jeho začátků, přes nezdary až k velkým úspěchům. Vyzvánění s hlášením Apolla 13 Houstonu mám již asi rok ve svém mobilním telefonu.
Není opomenuta ani česká stopa ve vesmírných programech, zvířecí programy v začátcích astronautiky apod.
Jedna z místností byla věnována rudé planetě - Marsu, jiná Měsíci, nechyběla ani projekce o vesmírných programech a jejich shrnutí.
Na konci výstavy, jejíž projití trvalo asi dvě hodiny, byl příjemný obchůdek se suvenýry, který obohatil mou sbírku o pár pohlednic a plakát raketoplánu Endeavour.

Z celé výstavy jsem odcházela s nadšením a neskrývanou radostí v srdci. Byla to vážně pecka! Už se těším na další výstavu velkého formátu, kterou brzy bude Titanic (koná se od 30. října 2018 do 31. března 2019).

Vytisknout (Ctrl+P) Stáhnout v PDF

Zdroj: ,

   
­­­­

Diskuse ke slohové práci
Výstava Cosmos Discovery 2018







Mapy webu Čtenářský deník - Životopisy - Čítanka - Spisovatelé Důležité informace Podmínky používání - Vyloučení odpovědnosti - Nastavení soukromí


Ověřovací kód Opište kód z obrázku (jiný kód ↑)