ČESKÝ JAZYK Literatura aneb studentský underground - čtenářský deník, životopisy, čítanka, slohové práce, slovníček pojmů - www.cesky-jazyk.czwww.cjl.cz | www.literka.cz Publikování nebo další veřejné šíření obsahu serveru Český-jazyk.cz je bez písemného souhlasu provozovatele výslovně zakázáno! Užití výhradně jen pro osobní účely je možné.



Menu

­­­­
Hodnocení práce slohovky

Aktuální známka: 2.07
Hodnoceno: 222x Prosím, ohodnoť práci

Babiččina svíčková


OSNOVA:

I. Úvod:a) Babiččina svíčková
II. Stať:a) Příprava surovin
b) Vaření
III. Závěr:a) Podávání svíčkové


Pro tuto slohovou práci jsem si vybral popis přípravy svíčkové na smetaně, jelikož jsem vyučen v oboru kuchař-číšník a svíčková je mým nejoblíbenějším jídlem. Proto jsem požádal svoji babičku, aby mi prozradila svoje tajemství pravé svíčkové. A tak bych chtěl i vám říci, jak jsem ji připravil.

Nejprve jsem si nachystal tyto suroviny: 60 dkg čisté svíčkové, 5 dkg slaniny, 10 dkg tuku, cibuli, 25 dkg kořenové zeleniny, sůl, 10 zrnek pepře, 5 zrnek nového koření, špetku zázvoru, kousek bobkového listu i tymiánu, ¼ až ½ litru kysané smetany, 2-3 lžíce mouky, ocet a citrónovou šťávu. Jako ozdoba se dává brusinkový terč (brusinky + kolečko citrónu).

Jakmile jsem si připravil všechny suroviny, pustil jsem se do vaření. Jako první jsem zbavil maso šlach a blan a prošpikoval jsem jej slaninou. V hrnci jsem rozpálil tuk a maso v něm prudce po celém povrchu opekl. Vyjmul jsem jej a ve zbylém tuku jsem osmahl do červena mrkev, celer a petržel nakrájenou na kolečka. K osmažené zelenině jsem vrátil maso, osolil, přidal cibuli a všechno koření a maso jsem dusil asi 1 hodinu, než změklo. Při dušení jsem podléval maso vodou a ke konci nechal šťávu hodně vysmahnout, aby měla omáčka pěknou barvu. Maso jsem ještě naposledy podlil, dal do trouby a dopekl. Během pečení jsem maso poléval šťávou, aby neoschlo. Měkké maso jsem vytáhl z trouby a pokrájel přes vlákno na plátky asi 2 cm silné. Šťávu se zeleninou jsem rozmixoval, postavil znovu na plotnu, zalil smetanou, v níž jsem rozšlehal mouku, a přikyselil octem a citrónem. Nakrájené maso jsem vložil do omáčky a nechal přejít varem. Do omáčky jsem přidal máslo a na kostičky nakrájenou, osmahnutou slaninu. Omáčku jsem ochutil solí, pepřem a cukrem a provařil ji.

Když byla omáčka hotová, nachystal jsem si talíře. Na ně jsem položil 4 knedle (1 ks = 25 g), plátek masa a přelil svíčkovou omáčkou (2 dcl). Omáčku jsem ozdobil brusinkovým terčem. Všem moc chutnalo a jsou rádi, že můžou dodnes ochutnávat další jídla, které uvařím. Samozřejmě jsem donesl ochutnat i babičce, která mi řekla, že se mi to velmi povedlo.

Vytisknout (Ctrl+P) Stáhnout v PDF

Zdroj: Ludvík Martinka, 01.04.2007

   
­­­­

Diskuse ke slohové práci
Babiččina svíčková







Mapy webu Čtenářský deník - Životopisy - Čítanka - Spisovatelé Důležité informace Podmínky používání - Vyloučení odpovědnosti


Ověřovací kód Opište kód z obrázku (jiný kód ↑)

Upozornění

 

Milý návštěvníku serveru Český-jazyk.cz,

omlouváme se, že Ti musíme zobrazovat toto hloupé vyskakovací okno, ale zjistili jsme, že je ve Tvém internetovém prohlížeči aktivní blokátor reklam, díky kterým mohou dnes tyto stránky bezplatně fungovat.

Pokud nechceš být tímto oknem neustále rušen, prosíme Tě, aby sis blokování reklam vypnul či si alespoň přidal výjimku pro náš web.

Jedině peníze z reklamy nám pomáhají tyto stránky udržovat v provozu a neustále je obsahově i rozvíjet.

Děkujeme Ti mnohokrát za pochopení.

tým Český-jazyk.cz

 

Toto sdělení zavřeš klávesou Esc nebo kliknutím na křížek v pravém horním rohu.
Po zavření okna nedojde k žádnému omezení funkčnosti serveru Český-jazyk.cz, nicméně, každé další načtení stránky může být doprovázeno otevřením tohoto upozornění, nedojde-li k odstranění či úpravě blokování reklamních ploch.

­