ČESKÝ JAZYK Literatura aneb studentský underground - čtenářský deník, životopisy, čítanka, slohové práce, slovníček pojmů - www.cesky-jazyk.czwww.cjl.cz | www.literka.cz Publikování nebo další veřejné šíření obsahu serveru Český-jazyk.cz je bez písemného souhlasu provozovatele výslovně zakázáno! Užití výhradně jen pro osobní účely je možné.



Menu

­

McCartney James Paul (*18.06.1942)

­­­­

Černý pták: básně a texty písní 1965-1999

Překlad: Jiří Josek, 2004

V devět oddílů rozdělil Adrian Mitchell tvorbu přední osobnosti 60. let a člena skupiny Beatles, sira Paula McCartneyho. Již při čtení člověka napadne, jak velmi upadla úroveň tvorby písňových textů. Je totiž obrovským překvapením číst texty od Paula a Johna Lennona, které totiž mají svou hloubku a jsou velmi chytré. Navíc je velmi zábavné hádat, kdy jaká báseň vznikla, zda-li když všichni byli ještě kluci z liverpoolské ulice, nebo když vystupovali před davem rozběsněných fanynek.
Vedle notoricky známých písní (Hey Jude, Yesterday či Yellow Submarine) je tu i tvorba s jeho dalšími kapelami RAM a Wings, v nichž působil i se svou manželkou Lindou. Popravdě řečeno básně věnované či inspirované jeho manželkou patří mezi nejhezčí z celé sbírky. Paul Lindu velmi miloval a ve svých básních se jí vyznával jako malý kluk.
Paulova poesie, jíž zde spojuje s texty písní, jenž jsou v jeho pojetí opravdu básněmi, jsou také výpovědí určité generace. Jeho reflexe okolního dění nás může provést celým dlouhým obdobím od dětství na počtku 50. let, přes uvolněnost v období Beatles, až po protesty proti válce ve Vietnamu. Máme tu známky drog, halucinací, všeho co patřilo k 60. letům, a pak přešlo v deziluzi 70. let. Tehdy se stáhl ke své rodině - svým dětem a manželce, jenž mu odešla v 90. letech.
Mezi nejdelší básně patří Menhir - Standing Stone, s trochou nadsázky impresionistická oslava přírody i člověka. Ten je však pojat jako "ten druhý".

Vytisknout (Ctrl+P) Stáhnout v PDF

Zdroj: Petra Mishka, 27.10.2005

   
­­­­

Související odkazy

Čtenářský deník - nenalezen žádný další obsah z autorovy tvorby
Čítanka - nenalezen žádný úryvek z autorovy tvorby
Životopisy - autorův životopis nenalezen
­­­­

Diskuse k výpisku
James Paul McCartney - Černý pták: básně a texty písní 1965-1999







Mapy webu Čtenářský deník - Životopisy - Čítanka - Spisovatelé Důležité informace Podmínky používání - Vyloučení odpovědnosti - Nastavení soukromí


Ověřovací kód Opište kód z obrázku (jiný kód ↑)