ČESKÝ JAZYK Literatura aneb studentský underground - čtenářský deník, životopisy, čítanka, slohové práce, slovníček pojmů - www.cesky-jazyk.czwww.cjl.cz | www.literka.cz Publikování nebo další veřejné šíření obsahu serveru Český-jazyk.cz je bez písemného souhlasu provozovatele výslovně zakázáno! Užití výhradně jen pro osobní účely je možné.



Menu

­

Glukhovsky Dmitry A. (*12.06.1979)

­­­­

Metro 2033

Postapokalyptický sci-fi thriller ruského autora se odehrává v podzemní říši, v níž se po jaderné válce změnilo moskevské metro.
Moskevské metro, údajně největší protiatomový kryt na světě, se tu po zničujícím jaderném konfliktu stalo opravdu jediným útočištěm pro přeživší. Jednotlivé stanice žijí vlastním životem, pěstují nejrůznější podzemní poživatiny, vzájemně spolu obchodují, válčí nebo se sdružují do menších aliancí. Všechny se ale musí bránit nebezpečím z povrchu - zbytkům záření a pronikání hrůzných mutantů.
Hlavní hrdina, sotva dospělý mladík Arťom, žije na okrajové stanici vystavené jejich velkému náporu. Od osamělého průzkumníka přijme úkol dostat se do komunity centrálních stanic, mocné Polis, s varováním a prosbou o pomoc. Tak začíná jeho putování nepřátelskými mikrosvěty, v nichž panují bizarní režimy, náboženské sekty i nápodoby totalitních stran. Setkává se s neznámými silami, pomalu objevuje vlastní schopnosti a nakonec i skutečný smysl svého putování.
Ambiciózní postkatastrofická sci-fi s prvky městské fantasy i hlubší alegorie byla původně publikována na Internetu a inspirovala vznik úspěšné počítačové hry.

BIBLIOGRAFICKÉ ÚDAJE:

Vydalo nakladatelství Euromedia Group (Knižní klub) v Praze roku 2010 (1. vydání). Z ruského originálu Метро 2033 přeložil Rudolf Řežábek. Počet stran: 469. ISBN: 978-80-242-2624-8.

OBSAH:

Metro 2033 je postapokalyptický sci-fi román.

V roce 2027 2013 vypukne 3. světová válka, ve které dojde i k použití jaderných zbraní. Svět je zničen a zamořen radioaktivním zářením. Jediným útočištěm pro poslední přeživší příslušníky lidské rasy jsou podzemní kryty. A ten největší je samozřejmě ruské metro. Ale povrch není zamořen pouze radioaktivitou. Ne, je tam něco mnohem horšího...

Arťom je mladík, jenž se narodil v metru v Moskvě asi rok nebo dva před válkou. Avšak když mu bylo osm let, nedbal na zákazy starších a vydal se skrz stanici Botaničeskij sad na povrch. Bohužel, při jeho návratu se zaseknou masivní ocelová vrata, která jediná bránila průniku monster z povrchu do metra.

Jednoho dne přijde na stanici VDNCh, kde žije Arťom se svým nevlastním otcem Suchojem, záhadný muž. Arťom se dozví, že se jmenuje Hunter a že má v plánu jít na Botaničeskij sad a pokusit se zabránit průnikům monster do metra tak, že opraví vrata, které Arťom rozbil. Avšak zároveň dal Arťomovi úkol. Pokud se do tří dnů nevrátí, Arťom musí vzít vzkaz schovaný v nábojnici a přenést ho přes celé metro až do Polis, nejvyspělejší civilizace v metru, a vyhledat jistého Mělnika.

Hunter se samozřejmě nevrátí, a tak se Arťom vydá do hlubin metra. Cestou potkává zajímavé lidi, například Chána, jenž věří, že je posledním převtělením Čingischána, Michaila Porfirjeviče, starého muže, toužícího jen po klidu a další.

Po celou dobu trvání jeho poutě se mu do cesty staví spousty nepřátel. Namátkou třeba nacisti, usilující o vytvoření Čtvrté říše, komunisti, toužící po tomtéž, i samotná monstra z povrchu.

Když Arťom konečně dorazí do Polis, najde Mělnika, avšak téměř okamžitě po jeho příchodu z povrchu Arťom dostane úkol od Knihovníků, kteří věří, že je ten Vyvolený. Musí jít do hlavní moskevské knihovny na povrchu a přinést do metra jeden svazek. Jeden výtisk jedné prazvláštní knihy, který je pro Knihovníky posvátný. To se však Arťomovi nepodaří, a proto mu Mělnik řekne, že kdyby se do Polis vrátil bez výtisku, zabili by ho. A tak se Arťom musí vydat na tu nejdelší cestu po povrchu, jakou kdy zažil. Musí se dostat do jiné stanice, ale nebude to lehké. Po cestě náhodou natrefí na dům, v němž jeho rodiče bydleli před katastrofou.

Po úspěšném dosažení metra mu Mělnik přidělí komando dobrovolných vojáků a poté mu sdělí, že musí do Metra 2, bájného D-6, kde by údajně měly být termonukleární hlavice, jimiž by Mělnik chtěl zničit sídlo inteligentních mutantů. Při cestě do D-6 se bohužel dostanou pod Kreml, který sice nebyl zasažen jadernou hlavicí, ale - ke vší smůle - byl zasažen biologickou zbraní. Pod Kremlem se skrývalo cosi strašného, cosi, co naprosto zdevastuje jejich řady.

Po doražení k D-6 se Arťom dozví, že musí opět na povrch. Musí se dostat na samotnou špičku moskevské televizní věže a tam položit laserové naváděcí zařízení pro Mělnikovy rakety.

Arťom se sice dostane nahoru, položí naváděcí zařízení, avšak stane se cosi divného. Setká se smutným pohledem Temného. Dojde mu, že průniky Temných do metra nejsou útoky na lidi. Měly to být pokusy o kontakt. Ale lidé si to vyložili špatně. Chladnokrevně je zabíjeli a vraždili.

Zaslepenci...

Vytisknout (Ctrl+P) Stáhnout v PDF

Zdroj: Daniel Pluskal, 13.04.2012

   
­­­­

Související odkazy

Čtenářský deník - nenalezen žádný další obsah z autorovy tvorby
Čítanka - nenalezen žádný úryvek z autorovy tvorby
Životopisy - autorův životopis nenalezen
­­­­

Diskuse k výpisku
Dmitry A. Glukhovsky - Metro 2033







Mapy webu Čtenářský deník - Životopisy - Čítanka - Spisovatelé Důležité informace Podmínky používání - Vyloučení odpovědnosti - Nastavení soukromí


Ověřovací kód Opište kód z obrázku (jiný kód ↑)