ČESKÝ JAZYK Literatura aneb studentský underground - čtenářský deník, životopisy, čítanka, slohové práce, slovníček pojmů - www.cesky-jazyk.czwww.cjl.cz | www.literka.cz Publikování nebo další veřejné šíření obsahu serveru Český-jazyk.cz je bez písemného souhlasu provozovatele výslovně zakázáno! Užití výhradně jen pro osobní účely je možné.



Menu

­­­­
Hodnocení práce slohovky

Aktuální známka: 2.86
Hodnoceno: 22x Prosím, ohodnoť práci

Výstava Bodies Revealed - Odhalená těla

Unikátní výstava, odhalující všechna tajemství lidského těla, proběhla ve dnech od 1. 8. 2014 do 25. 1. 2015 v moravské metropoli, Brně.
Výstava pod názvem Bodies Revealed byla rozdělena do devíti částí, které obsahovaly celotělové ukázky lidského organismu, věnující se jednotlivým systémům, jakými jsou kostra, svalstvo, orgánové soustavy a další. To vše bylo umístěno ve dvanácti rozlehlých sálech brněnské Galerie Vlněna.

Lidé od nepaměti studovali a psali o lidských tělech - Aristotelés, Hippokratés, Galén, Descartés nebo Harvey představují skupinu myslitelů, jež byli schopni využít svůj talent ke studiu anatomie. Proč ale všechen ten zájem o tento složitý živý systém?
Naše tělo je jediná věc, kterou si nosíme od narození až po náš poslední výdech neustále s sebou. Proto znalost jeho struktury a funkcí je jedna z nejpraktičtějších a nejužitečnějších informací získaných člověkem. Stejně tak jako studenti, připravující se na budoucí povolání ve zdravotnictví, mohli normální lidé studovat části těla, a to za jediným a prostým účelem: vzdělávat se.

Všechna těla a orgány pocházely od individuálních dárců, jež věnovali své tělesné schránky pro účely bádání a vzdělávání. Pro uchování tak cenného materiálu se užila metoda polymerové konzervace. Konečným produktem této složité impregnace je exponát vytvrzen kaučukem, sloužící ke zkoumání bez jakékoli šance na poškození.

Ve světle všech odsuzujících názorů tato kontroverzní výstava "mrtvých" těl zaznamenala úspěch. Návštěvníci si užili pomyslnou anatomickou knihu a připojili se na seznam badatelů, kteří byli po staletí ohromováni krásou a komplexností lidského těla.

Na světě je stále mnoho věcí ke zkoumání a lidská bytost k těmto věcem neodmyslitelně patří. Expozice umožnila řadě lidí učinit správná rozhodnutí, týkající se péče o tělo. Nespočet hodin práce na preparátech nevyšlo nazmar a odborný výklad tamějších studentů medicíny učinil z obyčejného pozorování nevšední zážitek.

Vytisknout (Ctrl+P) Stáhnout v PDF

Zdroj: ,

   
­­­­

Diskuse ke slohové práci
Výstava Bodies Revealed - Odhalená těla







Mapy webu Čtenářský deník - Životopisy - Čítanka - Spisovatelé Důležité informace Podmínky používání - Vyloučení odpovědnosti - Nastavení soukromí


Ověřovací kód Opište kód z obrázku (jiný kód ↑)