ČESKÝ JAZYK Literatura aneb studentský underground - čtenářský deník, životopisy, čítanka, slohové práce, slovníček pojmů - www.cesky-jazyk.czwww.cjl.cz | www.literka.cz Publikování nebo další veřejné šíření obsahu serveru Český-jazyk.cz je bez písemného souhlasu provozovatele výslovně zakázáno! Užití výhradně jen pro osobní účely je možné.



Menu

­­­­
Hodnocení práce slohovky

Aktuální známka: 3.08
Hodnoceno: 24x Prosím, ohodnoť práci

Socha, která uráží

  • smyšlená zpráva

Jistě jste si všimli zajímavé a nepochybně originální sochy, která ještě nedávno zdobila Václavské náměstí v Praze. Jedná se o sochu generála Josefa Žabky, který zachránil přes sto lidí při povstání roku 1758. Za poslední dva měsíce se prakticky nemluví o ničem jiném. Socha plní stránky bulvárních časopisů a je objektem zájmu internetových médií. Má své zastánce i odpůrce. Proč?

Na konci srpna 2017 byla socha přivezena na náměstí, slavnostně odhalena a od té doby ji už viděly nejen tisíce turistů, kteří se rozhodli navštívit naše hlavní město, ale i spousta českých vlastenců. Kdo ji neviděl naživo, určitě ji zahlédl v televizi, na internetu nebo v časopise. Je prostě všude.

Socha je ve velice zdařilém provedení, každému detailu bylo věnováno spoustu pozornosti. Jedná se o sochu jezdeckou, kdy Josef Žabka sedí na svém majestátním hřebci Hromovi, v ruce drží uzdu a hledí zpříma vpřed. Je narovnaný a působí hrdě. Hrom je zachycen v klusu, s hlavou podivně zkroucenou a čumákem na plecích. To je ten menší problém. U koňských nohou jsou zobrazeni lidé, sápajíce se se směrem nahoru. Někteří s prosebnými, někteří s vyděšenými pohledy. A to už je hlavní téma rozporu.
Někteří lidé se bouří, jiní jásají. Bouřící se lidé se dělí do dvou skupin.

Menší skupina se bouří kvůli hlavě koně, která až příliš připomíná metodu zvanou "rollkur", kdy se koňský krk dá do nepříjemné pozice, aby byl kůň co nejvíce bezbranný a člověk na něj působil velkou silou. Kůň se pak snadněji ovládá. Vzhledem k tomu, že generál proslul velmi dobrým vztahem se svým hřebcem, je tohle opravdu nečekané pro všechny jezdce a lidi, kteří se pohybují okolo koní.

Sochy lidí prosících o pomoc představují ale větší problém. Přestože mají zobrazovat ty, které generál během povstání zachránil, připomínají spíše černochy. K těm měl Žabka odpor, a proto sice při povstání zachránil více jak stovku bělochů, ale nechal (zřejmě záměrně) zahynout asi 6 černochů. Což patří k méně známým faktům o tomto slavném muži. Lidé tmavé pleti 20. září 2017 uspořádali protest přímo vedle sochy. Myslí si totiž, že socha zobrazuje bezohledného Žabku projíždějícího mezi zoufalými černochy a ignorujícího jejich prosby.

Socha byla nakonec 2. října 2017 odvezena. Lidé se uklidnili, nepokoje ustaly, lidé jsou stále ještě plní rozporuplných dojmů.

Vytisknout (Ctrl+P) Stáhnout v PDF

Zdroj: ,

   
­­­­

Diskuse ke slohové práci
Socha, která uráží







Mapy webu Čtenářský deník - Životopisy - Čítanka - Spisovatelé Důležité informace Podmínky používání - Vyloučení odpovědnosti - Nastavení soukromí


Ověřovací kód Opište kód z obrázku (jiný kód ↑)