ČESKÝ JAZYK Literatura aneb studentský underground - čtenářský deník, životopisy, čítanka, slohové práce, slovníček pojmů - www.cesky-jazyk.czwww.cjl.cz | www.literka.cz Publikování nebo další veřejné šíření obsahu serveru Český-jazyk.cz je bez písemného souhlasu provozovatele výslovně zakázáno! Užití výhradně jen pro osobní účely je možné.



Menu

   
­­­­
Hodnocení práce slohovky

Aktuální známka: 2.00
Hodnoceno: 2x Prosím, ohodnoť práci

Popelka Nazaretská

  • zpráva informující o představení s názvem Popelka Nazaretská

Popelka Nazaretská v podání studentů, pedagogů a hostů Střední pedagogické a střední zdravotnické školy sv. Anežky České v Odrách je hudebně dramatické představení, které vzešlo z úrodné půdy díla básníka Václava Renče, básníka za mřížemi, a vykvetlo poprvé v celé své kráse v kostele svatého Bartoloměje u příležitosti XV. Celostátní přehlídky zájmové a umělecké činnosti církevních škol v dubnu 2008 při jeho premiéře. Ke svým divákům se dostalo v podobě DVD natočeného televizí dobrých zpráv TV Noe, a to v Ostravě dne 24. 6. 2008 v kostele svatého Václava.

Představení je ukázkou toho nejlepšího, co ze sebe vydalo množství mladých lidí, kteří zpívají a hrají o životě Václava Renče, prolínajícího se s životem matky Panny Marie, o utrpení vězněných v komunistických lágrech i o utrpení největším - to když Matka Boží vidí umírat svého syna.

Na počátku bylo stvoření a bolest prvního hříchu, který se naplnil ve smrti těla, avšak ve vykoupení duše, a to jak ve vykoupení vězně, který věděl, že jeho dílo je stále živé a věřil v den propuštění, tak ve vykoupení lidstva skrze Matku Boží, jež ve všech jakkoliv vězněných vidí svého syna.

Toto představení lze vnímat nejméně dvěma smysly: sluchem a zrakem. Sluchem zachytíte tóny varhan doplněné elektrickou kytarou, flétnami, tympány i zpěv školního sboru Datio. Zrakem se pak soustředíte na poetické drama v podání herců, kteří ztvárnili postavy, jako jsou Panna Marie, Václav Renč, hadi a bachaři, vězni...

Představení Popelka Nazaretská se hrálo v největších metropolích naší vlasti, v Praze, Brně nebo Olomouci, ale také v menších městečkách moravské krajiny. Celkem se tedy představilo svým divákům patnáctkrát, což je, věru, úctyhodné číslo. Ať k vám již Popelka Nazaretská pronikla, či nikoliv, věřte, že tito mladí lidé nesou odkaz básníka a jeho díla.

Vytisknout (Ctrl+P) Stáhnout v PDF

Zdroj: ,

­­­­

Diskuse ke slohové práci
Popelka Nazaretská







Mapy webu Čtenářský deník - Životopisy - Čítanka - Spisovatelé Důležité informace Podmínky používání - Vyloučení odpovědnosti - Nastavení soukromí


Ověřovací kód Opište kód z obrázku (jiný kód ↑)