ČESKÝ JAZYK Literatura aneb studentský underground - čtenářský deník, životopisy, čítanka, slohové práce, slovníček pojmů - www.cesky-jazyk.czwww.cjl.cz | www.literka.cz Publikování nebo další veřejné šíření obsahu serveru Český-jazyk.cz je bez písemného souhlasu provozovatele výslovně zakázáno! Užití výhradně jen pro osobní účely je možné.



Menu

   
­­­­
Hodnocení práce slohovky

Aktuální známka: 2.59
Hodnoceno: 29x Prosím, ohodnoť práci

Erupce v severozápadní Číně

Včera nad ránem byla zjištěna aktivita nečinné sopky Turfan v severozápadní Číně. Lidé žijící na úpatí této sopky se evakuují do nově vzniklých táborů.

Turfan - vulkán Turfan v provincii Xinjiang, který byl dlouho považován za vyhaslý, dnes okolo čtvrté hodiny ranní středoevropského času obnovil svoji činnost po tisíci letech. Jeho činnost nejdříve zachytily senzory na úpatí sopky, které tam byly instalovány před osmi lety. Hodinu poté začal stoupat sopečný dým společně s popelem. Tento sopečný sloupec se dostává až do výšky 20 kilometrů a ohrožuje tak leteckou dopravu.

Úřady proto začaly jednat a vyslaly do provincie Xinjiang pomoc. Obyvatelé žijící v blízkosti sopky převáží vojenské konvoje do nově vzniklých evakuačních táborů vzdálených od Turfanu přes sto kilometrů. V těchto táborech lidé najdou základní potřeby pro život.

Během několika hodin od zjištění činnosti sopky bylo převezeno téměř osm set tisíc občanů bydlících v oblasti zvané nebezpečná zóna. "To je okruh 30 kilometrů od úpatí Turfanu, kde je největší riziko vážných zranění a úmrtí," uvádí profesor Chinsu Chang.

"Byl to pro nás šok, když jsme zjistili, že Turfan se probudil po tak dlouhé době. Podle posledních měření před třemi měsíci nic nenaznačovalo blížící se erupci. Až v posledním týdnu byla aktivita zvýšená a každým dnem byly hodnoty vyšší a vyšší. Předpokládáme, že erupce bude velmi silná a pro životní prostředí v okolí zničující," odhaduje vulkanolog Chiong Ping.

Dále se vědci obávají, že se poryvy větru změní a mračno se bude posouvat dále směrem na východ. To by stěžovalo leteckou dopravu celé Číny a nejen jí, jelikož přes provincii Xinjiang létají linky z Koreje, Japonska a moha dalších států.

Vytisknout (Ctrl+P) Stáhnout v PDF

Zdroj: ,

­­­­

Diskuse ke slohové práci
Erupce v severozápadní Číně







Mapy webu Čtenářský deník - Životopisy - Čítanka - Spisovatelé Důležité informace Podmínky používání - Vyloučení odpovědnosti - Nastavení soukromí


Ověřovací kód Opište kód z obrázku (jiný kód ↑)