ČESKÝ JAZYK Literatura aneb studentský underground - čtenářský deník, životopisy, čítanka, slohové práce, slovníček pojmů - www.cesky-jazyk.czwww.cjl.cz | www.literka.cz Publikování nebo další veřejné šíření obsahu serveru Český-jazyk.cz je bez písemného souhlasu provozovatele výslovně zakázáno! Užití výhradně jen pro osobní účely je možné.



Menu

­

Novinky

­­­­

Jak bude probíhat maturita v roce 2013?

22. října 2012

Čeká vás příští rok maturita? Co vše byste měli vědět?

V roce 2012 absolvovali studenti středních škol a gymnázií lehce upravený model maturitní zkoušky z předchozího roku, kdy maturanti skládali ve společné části maturitní zkoušky ze dvou povinných zkoušek. Třetí povinná zkouška, která byla původně plánovaná už na rok 2012, byla odložena na rok následující. Tentokrát se jí tedy maturanti nevyhnou.

Studenty čeká v roce 2013 povinná zkouška z českého jazyka a literatury. Druhý povinný předmět pro státní maturitu je cizí jazyk a třetí matematika, občanský a společenskovědní základ nebo informatika. Každý žák se může rozhodnout, zda bude povinné maturitní zkoušky skládat v základní nebo vyšší úrovni obtížnosti. U každého předmětu si pak může vybrat jinou úroveň. Není tedy problém si např. u zkoušky z českého jazyka a literatury zvolit základní úroveň a u matematiky vyšší. Maturanti si mohou dále zvolit až tři nepovinné zkoušky bez ohledu na to, zda během svého studia daný předmět studovali, nebo dokonce, jestli se vůbec na dané škole zvolený předmět vyučuje.

Každý žák musí úspěšně složit společnou (státní) část maturity a zároveň profilovou, tedy školní. Pravidla profilové části ovlivňuje ředitel školy. V jeho kompetenci je upravit počet a nabídku předmětů dle studovaného oboru.

Teď přichází na řadu otázka, kterou si klade nejeden maturant: „Jak maturitu zvládnout?“ Především je nutná dostatečná příprava – jak během celého středoškolského studia, tak v průběhu posledního ročníku. Samozřejmě, ne každý student se celé čtyři roky denně pilně učí. V posledním ročníku se pak mnoho z těch, kteří předtím studiu příliš nedali, snaží dohnat, co se dá. Ať patříte do jakékoli skupiny, opakování je matka moudrosti. Pokud chcete omezit stresové situace během maturity na minimum, nepodceňujte minimálně stručné zopakování nabytých znalostí. Máte-li pocit, že není co opakovat, je nejvyšší čas do hlavy alespoň něco dostat.

V přípravě na maturitní zkoušky vám pomohou studijní materiály určené přímo k tomuto účelu. V dnešní době je na trhu řada učebnic různých nakladatelů, které přípravu na maturitní zkoušky nepochybně usnadní, např. Maturita 2012 Český jazyk, Maturita 2012 Matematika a Maturita 2011 Anglický jazyk.

Držíme palce, ať maturitou proplujete co možné nejlépe…

Sdílet na Twitteru Sdílet na Facebooku






Mapy webu Čtenářský deník - Životopisy - Čítanka - Spisovatelé Důležité informace Podmínky používání - Vyloučení odpovědnosti - Nastavení soukromí Mediální zastoupení Tento portál mediálně zastupuje Impression Media,s.r.o.