ČESKÝ JAZYK Literatura aneb studentský underground - čtenářský deník, životopisy, čítanka, slohové práce, slovníček pojmů - www.cesky-jazyk.czwww.cjl.cz | www.literka.cz Publikování nebo další veřejné šíření obsahu serveru Český-jazyk.cz je bez písemného souhlasu provozovatele výslovně zakázáno! Užití výhradně jen pro osobní účely je možné.



Menu

­

Keulsová Yvonne (*17.12.1931)

   
­­­­

Matka Davida S., narozeného 3. července 1959

Hlavní postavy: David S., jeho rodiče Lena a Simon

Tento příběh vypráví autorka jako matka drogově závislého z prostředí Nizozemí.
Lena brzy v mládí čekala dítě, syna Davida, a tak se se Simonem vzali. Postupem času měli čtyři děti a díky pracovitosti Simona si mohli dovolit krásný dům v bohaté čtvrti.
V patnácti letech přestal mít David o všechno zájem, ve škole propadal a doma se jen válel. Rodiče nevěděli, co si s ním počít, ale i přesto, když David odmítl jet na rodinnou dovolenou, nechali ho doma samotného. Po týdnu se ale vrátili díky stížnostem sousedů. Doma našli jen velký nepořádek a spoustu cizích lidí. Od té doby se David choval slušně.
I přesto se rozhodli zavolat Bernardovým rodičům. Vše totiž začalo, když se s ním David spřátelil. Když jim Benovi rodiče řekli, že Ben fetuje a s partou i kradl, byla Lena se Simonem velmi překvapeni. Lena zjistila, že má David podobné příznaky, dokonce jí začaly mizet peníze. David se jí pak sám přiznal, že bere drogy. Spolu se to snažili skrýt před Simonem.
Ale když zmizel na deset dní, vše bylo jasné i jemu. Lenu velmi překvapilo, že o tři roky mladší Julinka věděla vše o Davidových problémech. Když se David vrátil, byl na dně, prožíval horortrip. Doktor jim doporučil mladého psychiatra. Kees na to vůbec nevypadal, ale získal si důvěru všech. Simon byl zoufalý, přestal chodit do práce a vyvolával konflikty. Nakonec musel být odvezen do sanatoria a Lena zůstala se čtyřmi dětmi sama.
David opět utekl a pak byl umístěn do psychiatrické léčebny. Simon se vrátil domů a Davida navštěvovali. Když David poznal, že vyhrožováním nic nezmůže, začal hrát poslušného a převezli ho do Emiliina dvorce, odkud po dvou měsících utekl.
Lena se Simonem mu několikrát obstarávali byt, který skončil vždy v dezolátním stavu. Kolikrát se jim David nasliboval, že s tím přestane a oni mu věřili a pak na to doplatili.
Dva roky to snášela celá rodina, ale pak se malá Julka rozhodla, že se odstěhuje ke kamarádce. Simon už to začínal chápat a dělal, že David neexistuje. Za to Lena se o něj stále starala, nosila mu jídlo, peníze, šaty.
Až jednou se na Davida naštvala a zůstala celé prázdniny sama v bytě. Pak se dozvěděla o americkém Sdružení anonymních rodičů, a tak odjela na čtyři měsíce do Ameriky. Po návratu tu založila podobné sdružení, jejíž činnost ale přerušila Benova smrt.
David se ozval až za šest měsíců. Rodiče jemu a jeho dívce půjčili karavan, který skončil opět v katastrofickém stavu. Po pár měsících přišla za Lenou a Simonem Marlén, Davidova dívka, s tím, že je těhotná a že nechce být s Davidem, protože si s ním občas dá. Chce své dítě vychovat v dobrém prostředí. Proto také večer vyhodila Davida ze svého bytu.
Jednou večer měl za Simonem přijít Tom, Benův otec a u dveří se potkal s Davidem. Zavalitý Tom začal Davida bít a obviňovat ze smrti svého syna. Sousedé zavolali policii. Lena si vzala Davida domů. Ten ale řekl, že musí na pohotovost. Od té doby se nevrátil a Lena pochopila, že si šel shánět drogy.

Vytisknout (Ctrl+P) Stáhnout v PDF

Zdroj: Malenicka, 25.10.2005

­­­­

Související odkazy

Čtenářský deník-Matka Davida S., narozeného 3. července 1959
-Zpackaný život
Čítanka - nenalezen žádný úryvek z autorovy tvorby
Životopisy - autorův životopis nenalezen
­­­­

Diskuse k výpisku
Yvonne Keulsová - Matka Davida S., narozeného 3. července 1959







Mapy webu Čtenářský deník - Životopisy - Čítanka - Spisovatelé Důležité informace Podmínky používání - Vyloučení odpovědnosti - Nastavení soukromí


Ověřovací kód Opište kód z obrázku (jiný kód ↑)