ČESKÝ JAZYK Literatura aneb studentský underground - čtenářský deník, životopisy, čítanka, slohové práce, slovníček pojmů - www.cesky-jazyk.czwww.cjl.cz | www.literka.cz Publikování nebo další veřejné šíření obsahu serveru Český-jazyk.cz je bez písemného souhlasu provozovatele výslovně zakázáno! Užití výhradně jen pro osobní účely je možné.



Menu

­

Duby Georges (*07.10.1919 - †03.12.1996)

­­­­

Věk katedrál: umění a společnost 980-1420

Vývojové trendy evropské křesťanské společnosti i myšlení a jejich odraz v rozvoji architektury a výtvarného umění v 10. - 15. století.
Publikace je volným pokračováním autorova spisu Umění a společnost ve středověku. Je to úvod do studia dějin a umění středověké Evropy. Je chronologicky rozdělen na tři kapitoly charakterizující autorem stanovené členění středověku na tři údobí, symbolicky nazvaných obdobím klášterů (980-1130), katedrál (1130-1280) a paláců (1280-1420). Každá obsahuje stručný popis společenských změn daného období a jejich reflexi ve výtvarném umění a duchovní kultuře. Studie je doplněna barevnou obrazovou přílohou, úvahou o ikonografii vrcholného středověku a rejstříkem.

BIBLIOGRAFICKÉ ÚDAJE:

Vydalo nakladatelství Argo v Praze roku 2002 (1. vydání). Z francouzského originálu Le temps des cathédrales přeložila Zora Jandová. Počet stran: 332. ISBN: 80-7203-418-9.

OBSAH:

Georges Duby, který byl vlivným francouzským historikem zaměřeným na dějiny středověké společnosti, umění a kultury, se ve své knize zabývá nejrůznějšími otázkami z historie středověké (nejen) západní Evropy, zaměřuje se na umění a na sociální život.

Kniha je rozdělena do tří částí, které nesou názvy Klášter, Katedrála a Palác. Každá část se věnuje jinému historickému období, Klášter je ohraničen léty 980-1130, Katedrála 1130-1280 a Palác 1280-1420.

Klášter je autorem vnímán jako nositel vzdělání a kultury, kterou financovali převážně panovník a feudálové chtějící si zajistit boží přízeň, jistou dobu viděl středověký člověk klášter také jako jediné místo, kde se lze doopravdy přiblížit k Bohu. V této části se autor dále zabývá otázkou, jaký byl vztah panovníků a feudálů k náboženství, a naopak tím, jak křesťanství postupně upravovalo svůj vztah k rytířům. Věnuje se i obyvatelům klášterů, mnichům samotným.

V části o katedrále, kterou autor vidí jako odraz konkrétní doby a myšlení lidí, kteří v ní žili, je vylíčeno například to, jak umělecká výzdoba zrcadlí vztah člověka k Bohu (díky tomu, že středověký člověk prostřednictvím učení Dionýsa Areopagity viděl Boha jako věčné světlo, můžeme v těchto církevních stavbách pozorovat hru světelných paprsků).

Poslední část, Palác, začíná ve 14. století, kdy došlo k velkému přelomu. Po řádění moru nastal velký demografický pokles, jenž paradoxně způsobil soustřeďování individuálního bohatství a růst životní úrovně. Autor popisuje, jak se kultura začala vymaňovat z církevního vlivu a laicizovala se, a jak umění stále více iniciovali zástupci světské moci.

Publikace je průřezem středověkou kulturou, společností, architekturou a filosofií. Jde o více či méně souvislý příběh, který pomyslně prochází třemi hlavními body - klášterem, katedrálou a palácem.

Vytisknout (Ctrl+P) Stáhnout v PDF

Zdroj: Lilithen, 27.06.2012

   
­­­­

Související odkazy

Čtenářský deník - nenalezen žádný další obsah z autorovy tvorby
Čítanka - nenalezen žádný úryvek z autorovy tvorby
Životopisy - autorův životopis nenalezen
­­­­

Diskuse k výpisku
Georges Duby - Věk katedrál: umění a společnost 980-1420







Mapy webu Čtenářský deník - Životopisy - Čítanka - Spisovatelé Důležité informace Podmínky používání - Vyloučení odpovědnosti - Nastavení soukromí


Ověřovací kód Opište kód z obrázku (jiný kód ↑)