ČESKÝ JAZYK Literatura aneb studentský underground - čtenářský deník, životopisy, čítanka, slohové práce, slovníček pojmů - www.cesky-jazyk.czwww.cjl.cz | www.literka.cz Publikování nebo další veřejné šíření obsahu serveru Český-jazyk.cz je bez písemného souhlasu provozovatele výslovně zakázáno! Užití výhradně jen pro osobní účely je možné.



Menu

­­­­

Malá pražská kuchařka (2)

  • vydalo nakladatelství Aloise Hynka v Praze roku 1898

Polévky

Smíška

Promíchej řádně část másla a mouky, dej to do rendlíku, přidej hovězí polévku a zavař to dobře. Potom to proceď skrze sítko, přidej sůl, květ a šafrán, nařež vařené ucho telecí a brzlík, několik žampionů a to vše přidej do polévky a zavař to, pak nalej na smaženou houskou a dej na stůl.

Polévka s drštkami

Očisť řádně drštky a vař je as půl hod., načež je oškrab, ořež a vyper dobře, dej do hrnce a nalej na ně čisté vody, přidej trochu soli a nech je vařit, až změknou. Rozkrájej je pak na nudle a dej do hovězí polévky, připražené bílou jíškou, okořeň zázvorem a přidej rozsekanou petržel.

Polévka z drobečků

Rozsekej a svař v hovězí polévce husí drobečky (hlavu, krk, nohy, žaludek a j.). Usmaž sesekanou petržel a žampiony s trochem mouky na másle, přidej polévku a drobečky k tomu, přikryj to puklicí a nech to řádně svařiti. Tato polévka se obyčejně naleje na housku.

Polévka ze zbytků masa

Zbytky telecí pečeně se rozsekají, usmaží na másle s petrželí, přidají se dvě lžíce mouky, nechá se to nad ohněm a přilije dostatečné množství polévky a rozkloktají 2 žloutky.

Borč (polská polévka)

Vař šťávu z naložené řípy červené s kostmi, jestli to kyselé, přidej jednu třetinu vody, dvě mrkve, celer, petržel a cibul, i vař to. Potom vyndej kosti a přidej trochu smetany, dvě lžíce mouky a lžíci kopru. Asi za půl hodiny přidej opět trochu smetany a dva žloutky a pak uprav polévku s chlebem neb uzeným masem a zemčaty smaženými ve špeku.

Moravská polévka

Dvě mrkve, brukev (kelerub), dva petrželové kořínky, pór a celer se na kostky nakrájí a po čtvrt hodiny na másle dusí. Nakrájená zelenina se dá do hovězí polévky, svaří se půl hodiny a nalije se na skrájenou housku.

Ruská polévka

Skrájej mrkev, petržel (kořen), celer, pór a listí petrželové i celerové, kapustu, kus zelí, jež se vymačká řádně, rozřeže se drobně a dá se to s kouskem másla na oheň, i praží se to za stálého míchání, při čemž se to poprašuje moukou i nalije se na to polévka postní (houbová třeba), kořeny se nechají vařiti, až změknou, při stálém sbírání pěny a tuku, osolí se to, okoření pepřem a muškátovým oříškem, svaří se s tím dvě lžíce marmelády z rajských jablíček, po případě není-li téže, vezme se dvě i tři lžíce šťávy řípy červené a polévka pak vařící nalije se na krájený a spařený chlebíček.

Kapaná polévka

Vezmi trochu mouky, dle potřeby, dej do hrnku, vraž do ní 3-4 vejce a též tolik žloutků, přilej trochu mléka a rozmíchej to řádně a potom lej či kapej do vařící polévky, okořeň květem a nech chvilku vařiti.

Rumfortská polévka

Vezmi luštiny, kroupy, zelí, kořeny, zemčata, maso, sesekej to na kousky, osol a vař, přidavši trochu koření, špeku neb tučných kostí. Přidej pak ještě k tomu chléb tvrdý, na kostky rozkrájený a na sádle usmažený.

Polévka z ryb

Vezmi vnitřnosti dvou kaprů, jikrného a mléčného; žluč se vyndá, mléčí se rozetře zvlášť s máslem a s moukou. Na ostatní vnitřnosti vleje se tato smíšenina: usmaž 2-3 cibule, mrkev, celer a pór, přidej k tomu trochu hrachu a uvař to, sbírajíc pěnu pilně. Pak se to procedí a vlije na zmíněné vnitřnosti, dá se do toho mléčí a nechá se to as půl hod. vařiti. Potom se to vleje na smaženou žemli.

Rybí polévka bílá a hnědá

  1. Bílá. Dej kousky rozličných ryb na rendlík, přidej k nim celer, petržel, pór neb cibuli a dus to; pak usmaž housku, utluč v hmoždíři s uvařenými žloutky; dej to do hrnku s onou dušeninou, přidej vody petrželové a nech to vařiti. Zatím vraž do půl žejdlíka čisté a chladné rybí polévky 4 vejce a 2 žloutky, přidej trochu květu a smíchej to. Hrnek pověs pak do vařící vody a nech to hodinu vařiti, načež vybírej lžičkou knedlíčky do mísy; polévku proceď, dej do ní žloutky, květ a po případě trochu másla i vlej ji na mísu na tu rosolinu.
  2. Hnědá. Rozpusť máslo, dej do něho mrkev, cibul, petržel, kus kadeřníku, kousky ryby, koření nové, zázvor, květ, hřebíček - vše tlučené - a nechej dusiti a nalij na to vody petrželové, v níž trochu hrachu vařiti se může, osol to a nech vařiti as půl hodiny, polévku pak proceď, dej do ní kousek upraženého cukru, by nebyla trpká, trochu tlučeného květu a vlij ji do mísy na připravené knedlíčky, ježto se udělají z rybího masa, housky a vajec, s přídavkem koření a zeleniny, nebo na jiný spůsob, jak jinde udáno.

Račí polévka (postní)

Opere se dvanáct velkých raků, hodí do vařící vody a svaří, načež se vyberou ocásky a schovají zatím. Vnitřnosti raků se odstraní a vše ostatní se stluče v hmoždíři. Rozpustí se 6 lotů másla, utlučení raci přidají se do toho a vše to se praží půl hodiny za častého míchání, přileje se vařený a protlačený hrách (polévka hrachová), vaří se to opět, procedí pak do hrnce a nechá státi, až se to usadí. Tuk (račí máslo) sebere se lžicí a schová. Pak se dá kus másla do rendlíku, praží se v něm mouka, až jest hezky jasně žlutá, slije se to na raky a nechá vařiti. Konečně spaří se housky, polévka se nalije na ně, račí ocásky dají se nahoru a polije se to máslem.

Bramborová polévka

Uvař oškrábané brambory a sceď vodu s nich, rozmíchej brambory s kusem másla a s moukou, přidej sůl, pepř a marjánku a vlej na to scezenou vodu. Udus zatím na másle mrkev, celer, petržel, kapustu a pór, přilej vody a to přecezené vlej do bramborové polévky a vař to as půl hod. Pak přecezenou polévku vlej do mísy na smažený chléb.

Polévka z piva

Nakrájej chléb do hrnku a nalej na to přiměřeně piva a trochu vody, přidej kmín, kousek másla a tři loty (5,25 dkgr.) cukru, štipec česneku rozetřeného, soli a vař to 20 minut. Rozkloktej 4 žloutky ve smetaně a přimíchej do vařící pivní polévky.

Polévka z vína

Svař vína as 3/4 litru a 1/2 litru přidej vody, pak cukru část, citrónovou kůru, skořici a zrnko soli; koření to pak vyndej. V jiném hrnci rozkloktej 8 žloutků ve smetaně, přimíchej to do vína a nech státi u ohně tak, aby se to nevařilo. Potom vlej to buď na smaženou žemli, nebo to podávej v koflíku.

Polévka s houbami

Namoč přiměřenou část suchých hub, vyper krupky a vař je s kouskem másla; slej vodu s hub, ty vyper a nalej na ně čistou vodu, přidej sekanou petržel, osol to a vař. Potom lej vodu na krupky, usekej houby na drobno a dej ke krupkám, i přilij vody, aby polévka byla dosti řídká, zapraž ji a povař trochu.

Panadlová polévka

Skrájej žemli a dej do hrnce, nalej na to vařící vody a nech vařiti žemle na kaši. Pak to rozmíchej, přidej kousek másla a soli, i tři to v hrnci. Husté nesmí to býti, žemle musí se v tom jen rozejít. Potom to proceď a nech trochu vařit, a než to dáš na stůl, přimíchej několik žloutků v mléce rozkloktaných.

Polévka ze syrovátky

Vezmi asi 2 žejdlíky (0,70 ltr.) mléka, dej do něho trochu citrónové šťávy, svař to a proceď, přidej kmín a vař to, rozmíchej mouku s vejci a máslem, nalej syrovátku na žloutky; míchej to, aby se to nesrazilo, osol a vlej na chléb nakrájený.

Polévka z mléka

Dej do hrnku mléko, uvař je, přidej cukr a trochu soli. Rozmíchej několik žloutků s mlékem a cukrem, nalej to do mísy a přilej svařené mléko a míchej to. Kůru chlebovou nakrájej na kostky, polož je na plech, posyp tlučeným cukrem, nech opéci v troubě a dej na talíři zvláštním pak k polévce.

Polévka čočková (postní)

Opere se 1/2 ltr. čočky a dá ve vodě se solí k ohni i vaří, až změkne, načež protlačí se skrze síto. Zatím rozpustí se v rendlíku máslo, dá do něho mouka, upraží se, čočka se promačká skrze síto a praženina tato vlije se na ni. Pak se ještě přidá vody a svaří se to řádně; konečně smíchají se s vodou studenou dva žloutky, polévka se vlije na to a třeba-li, přidá se ještě trochu soli a houska nakrájená na kostky.

Zapražená polévka

Usmaž asi 3 lžíce mouky na másle do hněda, přidej 2 mázy (2,82 ltr.) vody vařící, sůl a kmín, a když se to vaří, proceď polévku a nalej na housku nakrájenou.

Žebrácká polévka

Upraví se jako předešlá, avšak přidají se 2-3 vejce, které se v ní rozkvedlají.

Polévka z chleba

Nakrájej na kousky chléb, posol a nalej naň polévku z hrachu; usmaž cibuli, zapraž polévku a svař to, přidavši k tomu dle potřeby vajec.

Vytisknout (Ctrl+P) Stáhnout v PDF

Vložené: 27.05.2014

   
­­­­

Související odkazy

Čtenářský deník - nenalezen žádný další obsah z autorovy tvorby
Čítanka-Malá pražská kuchařka, Malá pražská kuchařka (2)
Životopisy - autorův životopis nenalezen
­­­­

Diskuse k úryvku
Julie Svobodová - Malá pražská kuchařka (2)







Mapy webu Čtenářský deník - Životopisy - Čítanka - Spisovatelé Důležité informace Podmínky používání - Vyloučení odpovědnosti


Ověřovací kód Opište kód z obrázku (jiný kód ↑)

Upozornění

 

Milý návštěvníku serveru Český-jazyk.cz,

omlouváme se, že Ti musíme zobrazovat toto hloupé vyskakovací okno, ale zjistili jsme, že je ve Tvém internetovém prohlížeči aktivní blokátor reklam, díky kterým mohou dnes tyto stránky bezplatně fungovat.

Pokud nechceš být tímto oknem neustále rušen, prosíme Tě, aby sis blokování reklam vypnul či si alespoň přidal výjimku pro náš web.

Jedině peníze z reklamy nám pomáhají tyto stránky udržovat v provozu a neustále je obsahově i rozvíjet.

Děkujeme Ti mnohokrát za pochopení.

tým Český-jazyk.cz

 

Toto sdělení zavřeš klávesou Esc nebo kliknutím na křížek v pravém horním rohu.
Po zavření okna nedojde k žádnému omezení funkčnosti serveru Český-jazyk.cz, nicméně, každé další načtení stránky může být doprovázeno otevřením tohoto upozornění, nedojde-li k odstranění či úpravě blokování reklamních ploch.

­