ČESKÝ JAZYK Literatura aneb studentský underground - čtenářský deník, životopisy, čítanka, slohové práce, slovníček pojmů - www.cesky-jazyk.czwww.cjl.cz | www.literka.cz Publikování nebo další veřejné šíření obsahu serveru Český-jazyk.cz je bez písemného souhlasu provozovatele výslovně zakázáno! Užití výhradně jen pro osobní účely je možné.



Menu

­­­­
Hodnocení práce slohovky

Aktuální známka: 2.25
Hodnoceno: 133x Prosím, ohodnoť práci

Jak vypadá budoucnost lidstva v roce 3000

Je těžké psát o tom jak by to mohlo vypadat na světě a s člověkem jako takovým v roce 3000.
Už vzniklo mnoho sci-fi filmů na téma budoucnost, takže jsme si už udělali několik obrázků o tom, jak by to mohlo vlastně v budoucnu vypadat. Kdo ví, třeba to není pohádka, ale někomu se doopravdy povedlo vystihnout vzdálenou budoucnost.
Nejenom filmový producenti se zajímají o budoucnost a vytvářejí si vlastní náměty na ni, ale především je v popředí zájmu vědců, kteří vytvářejí také své odhady a ty jsou pak často znázorňovány v mnoha akčních filmech a také často v různých dokumentární a vědeckých filmech. Častěji se však setkáme s budoucností v knížkách, kde si onen příběh utváříme vlastními myšlenkami a ideou.
Pozor však na skutečnost, se kterou už dneska dokáží vědci s velkou přesností určit například další dobu ledovou, která nás, vlastně naše potomky, čeká už kolem roku 2200 podle nejnovějších zjištění. Dá se asi předpokládat, že člověk najde způsob, jak tento problém zase přežít, ale následky budou zdrcující a ničivé pro lidstvo a jiné obyvatele naší planety.
Planetě samotné se však uleví, protože se zbaví toho nejhoršího viru, co existuje, který ji neustále ničí a devastuje svým nešetrným chováním. To my jsme si zavinili tak brzký příchod doby ledové díky globálnímu oteplování způsobenému naší činností, jen abychom se měly dobře, ale za chvíli se nebudeme mít dobře vůbec. Záleží také na tom, jak dlouho bude doba ledová trvat, ale v roce 3000 se lidstvo dostane třeba zase do středověku nebo ještě hůř. Žádný velký pokrok dopředu se v technologickém rozvoji v tomto roce asi nedá očekávat.
Je také dost možné že se stačíme vyhubit dříve, než nám planeta rozhodne oplatit naše chování. Mám namysli válku, konkrétně třetí světovou. Obávám se, že se nebude nikdo ostýchat při dnešní inteligenci lidí použít i jaderné zbraně nebo zbraně biologické s ničivým virusem. Zde bych použila větu: "Nevím, jakými zbraněmi se bude bojovat ve třetí světové, ale ve čtvrté světové to budou zas už jenom kameny a klacky." Kdo ví, jestli to, co tu bude v roce 3000 běhat, se bude po radioaktivním záření a působení biochemie vůbec dnešním lidem podobat. Například proti sobě můžou bojovat zmutované žížaly velké 2 metry s chodícími a mluvícími sekvojemi nebo břízou.
Velikou hrozbou pro lidstvo do budoucna je také tzv. kámen posledního soudu. Ano, jedná se o asteroid, podobný například tomu, co vyhubil dinosaury či desetkrát většímu. Vesmírem se toulá nespočetné množství takovíhle těles s neznámou dráhou letu a kdykoli můžou zavítat i nějaké k nám, a to potom nebude asi naše budoucnost zrovna růžová. To by pak v roce 3000 bylo slunce možná ještě zahaleno do obrovského mraku prachu a popele, který se nárazem zvedne.
Je dost možné, že lidstvo najde účinný způsob jak takovou hrozbu odvrátit a zachránit se tak. Třeba sestavením opravdu silné zbraně, která by byla schopna onen asteroid zničit na malinké kousíčky, aby nás už nemohl nijak ohrozit. Zatím však taková zbraň, pokud je mi známo, neexistuje a naproti tomu se na nás už může nějaký takový kámen klidně blížit a my se proti němu nebudeme mít jak bránit. Třeba začne nová éra dinosaurů, ale pravděpodobně ne v tomto desetimiliontí.
Pomineme-li však všechny tyto možné a pravděpodobné skutečnosti, vidíme budoucnost asi následovně. Na zemi už nežije 6 miliard lidí, ale asi 600 miliard, létáme v osobních autech, místo kuřete jíme tabletky, na dovolenou cestujeme do cizích galaxií, přírodu známe jen z obrázků, pití v nějaké restauraci nám nalévá IT mimozemšťan, tenis si zahrajeme s Alfem a místo psa nám bude na koberec čůrat vetřelec. Uklidí to po něm šikovný a samostatně myslící stroj, protože my jsme moc líní. Ten stroj se pak může naštvat a začít proti nám válčit například jako ve známém a úspěšném filmu Matrix. I to je možné v roce 3000.
Jedno je jisté, nás už to trápit rozhodně nemusí, měli bychom se však snažit, aby naše děti měly vyhlídku také na nějakou budoucnost.

Vytisknout (Ctrl+P) Stáhnout v PDF

Zdroj: ,

   
­­­­

Diskuse ke slohové práci
Jak vypadá budoucnost lidstva v roce 3000







Mapy webu Čtenářský deník - Životopisy - Čítanka - Spisovatelé Důležité informace Podmínky používání - Vyloučení odpovědnosti - Nastavení soukromí


Ověřovací kód Opište kód z obrázku (jiný kód ↑)