ČESKÝ JAZYK Literatura aneb studentský underground - čtenářský deník, životopisy, čítanka, slohové práce, slovníček pojmů - www.cesky-jazyk.czwww.cjl.cz | www.literka.cz Publikování nebo další veřejné šíření obsahu serveru Český-jazyk.cz je bez písemného souhlasu provozovatele výslovně zakázáno! Užití výhradně jen pro osobní účely je možné.



Menu

   
­­­­
Hodnocení práce slohovky

Aktuální známka: 3.07
Hodnoceno: 14x Prosím, ohodnoť práci

Jak by se žilo bez listopadu 1989

Co kdyby se dne 17. listopadu 1989 nic neodehrálo? Byl by to "normální" všední den. Přemýšleli jste nad tím někdy? Na Národní třídě žádná demonstrace, jejíž účastníci byli brutálně rozehnáni. Jaké by to bylo dnes?

Republika by se probudila do umouněné listopadové soboty. Většina obchodů by byla zavřená, nebo by měla otevřeno jen dopoledne. Největšími obchodními centry by byl Máj (Tesco) a obuvnické město Zlín by bylo známé pod jménem Gottwaldov.
Procházka hlavním městem by byla možná krásná, ovšem místo zrekonstruovaných domů by tu stály zašedlé domy s rudými hvězdami. Procházku byste volili třeba směrem na nábřeží Bedřicha Engelse (Rabínovo nábřeží) nebo na most Klementa Gottwalda (Nuselský most), odkud je nejhezčí výhled na metropoli. Nebýt revoluce, tak se ještě do nedávné doby 13 stanic podzemky jmenovalo rovněž jinak. Například místo stanice Nové Butovice - Dukelská, Vyšehrad - Gottwaldova, Chodov - Budovatelů, Nádraží Holešovice - Fučíkova a namísto Anděla bychom měli Moskevskou.
Dále by se volil nejlepší pracovník podniku a jedinou jistotou naší malé zemičky by byla ochranná náruč bratrského Ruska. Možná bychom se s Ruskem proslavili vesmírným programem. S Měsícem Američany sice předběhli, ale ještě se dá vstoupit na Mars!
Legendární kapela Rolling Stones by si musela ze svého programu turné vyškrtnout svůj megakoncert v postkomunistickém Československu. V roce 1990 se na ně přišlo na Strahov podívat sto padesát tisíc lidí. Možná by ale stejnou megashow předvedl i ruský armádní sbor Alexandrovci.
Strahovský stadion by nadále sloužil jako místo setkání tisíců cvičenců při spartakiádách. Ty se pořádaly, jak víme, každých pět let. Poslední spartakiádník si tu zacvičil v roce 1985, a tak kdyby nebylo revoluce, měli bychom tu od té doby již minimálně další čtyři spartakiády. Dále bychom měli v kalendáři uvedeno spoustu dalších svátků, jako například 7. ledna - Státní svátek Kampučské lidové republiky, 17. dubna - Den Sboru národní bezpečnosti, 9. září - Den horníků nebo 23. listopadu - narozeniny Klementa Gottwalda.

Názory na tento důležitý den jsou u každého pátého člověka jiné, ale myslím, že v tento den se lid zachoval až neskutečně, když se sjednotil a začal společně bojovat za svá práva. Dodnes mě zaskočí pomyšlení, že šílená masa bytostí se v nejhorších chvílích chovala tak skvěle. A řekněte mi, která další země se tímto může pochlubit?

Vytisknout (Ctrl+P) Stáhnout v PDF

Zdroj: ,

­­­­

Diskuse ke slohové práci
Jak by se žilo bez listopadu 1989







Mapy webu Čtenářský deník - Životopisy - Čítanka - Spisovatelé Důležité informace Podmínky používání - Vyloučení odpovědnosti - Nastavení soukromí


Ověřovací kód Opište kód z obrázku (jiný kód ↑)