ČESKÝ JAZYK Literatura aneb studentský underground - čtenářský deník, životopisy, čítanka, slohové práce, slovníček pojmů - www.cesky-jazyk.czwww.cjl.cz | www.literka.cz Publikování nebo další veřejné šíření obsahu serveru Český-jazyk.cz je bez písemného souhlasu provozovatele výslovně zakázáno! Užití výhradně jen pro osobní účely je možné.



Menu

­­­­
Hodnocení práce slohovky

Aktuální známka: 1.60
Hodnoceno: 52x Prosím, ohodnoť práci

Sláva, nebo zatracení aneb Boj české fotbalové reprezentace o EURO 2012

15. 11. 2011, 17:00

Teď, nebo nikdy. Všechno, nebo nic. Tohle se už prohnalo hlavou snad skoro každému. A komu taky ne? Vždyť je to většinou běžná reakce každého člověka, který má před sebou těžké rozhodnutí. A co teprve u sportovců, kteří nesmí zklamat? Ano, mám na mysli český národní fotbalový tým, který se dnes utká se soupeřem z Černé Hory o účast na mezinárodním turnaji EURO 2012. Tento turnaj se koná každé 4 roky a účastní se ho 16 nejlepších evropských týmů. Každé družstvo musí projít kvalifikací, ze které vede "vstupenka" na šampionát. Postup má zajištěný tým, jenž skončí v tabulce na prvním místě. Jiná situace nastává pro kádr, který se umístí jen o místo hůř. Čeká ho "klikatá" cesta ošidnou baráží, která se skládá ze dvou zápasů o všechno. A tím se již pomalu blížíme k dnešnímu tématu. Česká fotbalová reprezentace nedokázala konkurovat mistrům ze Španělska, a tudíž se umístila na záludné druhé pozici. A to ještě můžeme být rádi, že to vůbec takhle "dobře" dopadlo. Celek procházel krizí a v žádném případě to nevypadalo, že bychom mohli alespoň o postup bojovat. Fanoušci dokonce požadovali odchod některých hráčů včetně trenéra. Poslední zápas ale tým zvládl, porazil Litvu 4:1 a drtivou výhrou uklidnil bouřlivý dav fanoušků. O týden později probíhalo losování, ve kterém se rozhodlo o našem soupeři. Stal se jím již dříve zmíněný soupeř z Černé Hory. "Mohlo to dopadnout lépe, ale taky hůře" znělo z každého rohu.

Dlouho se hovořilo o všech kladech či záporech našeho rivala. Nic ale neměnilo důležitost duelu, který rozhodne o postupu. Český tým pamatuje již jednu úspěšnou baráž, ale také jednu se smutným koncem pro českého fanouška. Přesto si ale hráči do utkání věřili.
"Boom, Prásk, Góól!" Čeští hráči si z domácího a prvního utkání odnášejí náskok 2:0. Situace se přesunula z bodu mrazu do bodu varu. Euforie, radost, křik, nadšení a ještě jednou radost. Pilařova dalekonosná střela či hlavička stopera Sivoka umlčely kritiky i pesimisty. Nutno podotknout, že čeští hráči k utkání přistoupili zodpovědně a do větších šancí soupeře nepustili. Vliv na to neměl ani zlomený nos našeho brankaře, Petra Čecha. S předčasnými oslavami ale prozatím pryč. Stále ještě nemáme vyhráno.

Hráči se na odvetu velmi těší. Kupředu je pohání skvělý výsledek 2:0 z prvního zápasu. Pojďme si ale probrat nějaká fakta o týmech, které se dnes utkají.
Nejdříve k soupeři. Horkokrevný balkánský tým bez zábran. Tým má k dispozici spoustu schopných hráčů v čele s kapitánem Mirkem Vučiničem. Střelec z italského Juventusu Turín jistě patří mezi nejzkušenější hráče na hřišti, jenž táhne tým kupředu. Navíc se mu v poslední době i daří. Černohorský trenér Branko Brnovič také může počítat do zápasu i s mladým záložníkem Fiorentiny, Stevanem Jovatičem. Balkánskému týmu ovšem po prohře 2:0 nechybí ani velkohubé řeči. "Nehráli jsme ani na 40 %," nechal se slyšet trenér soupeře. Rivalům sebevědomí určitě nechybí, ale každý ví, že řečmi zápas nevyhrají.
Naši hoši dnes mohou určitě nastoupit s klidnějším pocitem než jejich soupeř. Výhra 2:0 je výsledek více než nadějný. Hráči hlavně nesmí "usnout na vavřínech". Kádr může vzadu spoléhat na jednu z hlavních sil týmu, kterou není nikdo jiný než brankař Petr Čech. Spekulovalo se dlouho o tom, jestli vůbec nastoupí kvůli zlomenému nosu. Jeden z nejlepších gólmanů světa ovšem prokázal svou sílu a statečnost a rozhodl se nastoupit i se speciální maskou. Ta mu doplnila sbírku, ve které již má "tankistickou" helmu. Obrana je plná zkušených fotbalistů, kteří už něco mají odehráno. V záloze se budeme spoléhat na rychlonohého Tomáše Rosického, jenž své kvality již několikrát prokázal, a jak už je zvykem, povede český tým s kapitánskou páskou na ruce. "Kluci jsou odhodlaní a plně se soustředí na zápas," pronesl den před zápasem trenér našeho týmu Michal Bílek. Češi se nevrhají do žádných psychologických bojů, ale soustředí se plně na svůj výkon, i když některé poznámky černohorských fotbalistů by si určitě odpověď zasloužily. Určitě se ale s chováním našich kluků ztotožňuji.

Je tu ale mimo jiné také spousta otázek. Co se stane, když čeští hráči utkání nezvládnou? Jak na to budou reagovat čeští fanoušci. A jaký vlastně stihne osud českého trenéra, pokud dnešní zápas dopadne špatně? Můj názor je, že trenér Bílek odstoupí z funkce a přenechá své křeslo někomu jinému, aby zkusil štěstí.

I přes příznivý výsledek prvního zápasu spousta lidí již na český fotbal zanevřela. Jak se to ale mohlo stát? Vždyť sportem se má člověk bavit, navíc fotbal je národní sport, který má v naší zemi dlouholetou tradici. To snad lidé ztratili všechnu víru v lepší časy? To snad všichni zapomněli, jakých úspěchů jsme již dosáhli a dosáhnout můžeme?

Nezbývá než doufat, že bude fotbalový bůh na naší straně a že nám brány turnaje zůstanou otevřené i po odvetě. Pevně věřím, že náš celek i přes nátlak všech medií, fanoušků i funkcionářů zápas zvládne a česká reprezentace získá zpět svou důvěru. Fotbal je totiž fenomén, před kterým se nikdo neschová.

15. 11. 2011, 22:00

Jsme tam! Rozrazili jsme brány EURA 2012!

Vytisknout (Ctrl+P) Stáhnout v PDF

Zdroj: ,

   
­­­­

Diskuse ke slohové práci
Sláva, nebo zatracení aneb Boj české fotbalové reprezentace o EURO 2012







Mapy webu Čtenářský deník - Životopisy - Čítanka - Spisovatelé Důležité informace Podmínky používání - Vyloučení odpovědnosti - Nastavení soukromí


Ověřovací kód Opište kód z obrázku (jiný kód ↑)