ČESKÝ JAZYK Literatura aneb studentský underground - čtenářský deník, životopisy, čítanka, slohové práce, slovníček pojmů - www.cesky-jazyk.czwww.cjl.cz | www.literka.cz Publikování nebo další veřejné šíření obsahu serveru Český-jazyk.cz je bez písemného souhlasu provozovatele výslovně zakázáno! Užití výhradně jen pro osobní účely je možné.



Menu

   
­­­­
Hodnocení práce slohovky

Aktuální známka: 2.50
Hodnoceno: 76x Prosím, ohodnoť práci

Skřivan polní - pták roku 2005

Už po několik let Česká společnost ornitologická vyhlašuje na jaře ptáka roku. Zvolený pták je určen, protože jeho výskyt je ohrožený – jen v malých skupinách a na určitých místech. A právě v roce 2005 se jím stal skřivan polní. Pták, natolik spojený s naší dřívější českou krajinou, je symbol jara, lásky a pohody.
Nemohl však dříve u nás žít, protože skřivan je stepní pták a žádné stepi tady nebyly. Až s příchodem člověka, který začal pracovat v zemědělství, vznikly tady louky, pole a pastviny.
Louky a pole jsou domovem skřivana. Téměř svůj celý život tráví na zemi, má k tomu přizpůsobeny i nohy, má dráp u zadního prstu, který mu pomáhá držet rovnováhu, aby mohl chodit. Skřivan neskáče jako vrabec, ale chodí. Většinou jsou to ptáci různě hnědě a skvrnitě zbarvení. Takové zbarvení je na zemi skvěle kryje. Proto na zemi i hnízdí, budují si malinkaté důlky vystlané spletenými kořínky. Samice snáší 3 až 5 tmavě skvrnitých vajec. Mláďata opouštějí hnízdo už po 9 dnech. O mláďata se stará jenom samice, samec obstarává potravu. Samci označují svůj hnízdní revír zpěvem, který přednášejí většinou za letu. Vyletí směrem vzhůru a stoupají výš a výš a za tohoto třepotavého letu stále zpívají. Proto je skřivan zařazen do řádu pěvců. Skřivan je všežravec a živí se tím, co se najde v daném ročním období. Od září do listopadu odlétá do oblasti Středozemního moře, odkud se často v únoru vrací. V České republice se hojně vyskytuje například u Oblíku. Je to velmi neobvyklá lokalita, ale skřivanům se tam zřejmě líbí.
Ale těchto míst je na celém světě málo. Proto je skřivan polní ohrožen. V dnešní době se už moc zarostlých strání a luk nenajde. Všechno je vysekáno. Lidé používají postřiky na obilí, kterým se mimochodem skřivani také živí. Louky, kde se skřivani vyskytují, jsou postupně zalesňovány. Jenom 10 % vylíhnutých mláďat se dožije dospělosti. Proto musíme skřivany chránit a poskytovat jim dobré životní podmínky. Například tím, že nebudeme skřivany střílet. Někteří lidé si v dávných dobách ze skřivanů dělali výborné pochoutky. A nebudeme jim ničit jejich domovy, které v přírodě najdeme. Tento rok bude Česká společnost ornitologická sledovat život skřivanů a bude zjišťovat, jak se dají zlepšit podmínky pro jejich život, aby se v budoucích letech jejich počet zvýšil.

Vytisknout (Ctrl+P) Stáhnout v PDF

Zdroj: ,

­­­­

Diskuse ke slohové práci
Skřivan polní - pták roku 2005







Mapy webu Čtenářský deník - Životopisy - Čítanka - Spisovatelé Důležité informace Podmínky používání - Vyloučení odpovědnosti - Nastavení soukromí


Ověřovací kód Opište kód z obrázku (jiný kód ↑)