ČESKÝ JAZYK Literatura aneb studentský underground - čtenářský deník, životopisy, čítanka, slohové práce, slovníček pojmů - www.cesky-jazyk.czwww.cjl.cz | www.literka.cz Publikování nebo další veřejné šíření obsahu serveru Český-jazyk.cz je bez písemného souhlasu provozovatele výslovně zakázáno! Užití výhradně jen pro osobní účely je možné.



Menu

­­­­
Hodnocení práce slohovky

Aktuální známka: 1.00
Hodnoceno: 1x Prosím, ohodnoť práci

Skauting v období 1918-1948

Jak je možné, že v období 1918 až 1948 (s přerušením v letech 1939-1945) existovalo tolik skautských organizací s různým zaměřením a přesto se jednalo o skauting?

Před rokem 1918 jsme byli součástí Rakousko-Uherska a hlavní organizací, sdružující inteligenci této doby, byl Sokol. Není proto divu, že zakladatelem skautingu u nás se stal sokolský činovník. Čtyři roky před ustanovením samostatného Československa vzniká na základě sepsání Základů junáctví spolek Junák - český skaut. V následujících letech, kdy naše politika a státní uspořádání prochází mnoha změnami a jaksi "se hledá", nachází se u nás ve stejné situaci i skauting, jehož význam uznávají jak politici, tak osobnosti vědy a kultury (jednoduše řečeno československá inteligence).
Roku 1919 vzniká Svaz junáků - skautů Republiky československé. Kromě tohoto svazu existuje zároveň několik dalších skautských organizací, a to v závislosti na tom, co si zvolili za svou filosofii. Jedná se například o Obec čsl. Baden-Powellových skautů, která se přiklání spíše ke skautingu Powellovu nežli Svojsíkovu, nebo dále o Ligu lesní moudrosti, jež je postavena na woodcraftu Seetonově. Vznikají rovněž organizace spojené s politickými stranami, které jsou nepatrné (národně socialistické, sociálně demokratické či komunistické). V poslední řadě jsou to také katolické skautské organizace. Nejedna z těchto organizací, které vznikly s dobrými úmysly, se však dlouho na výsluní skautingu neohřály a také zdaleka nedosahovaly kvalit a kvantit Svojsíkova svazu. Všechno to byly skautské organizace, a to proto, že měly ten pevný základ, na kterém si jen postavili budku a pojmenovali ji podle toho, kterým směrem se chtěli ubírat. Později jsou všechny tyto skautské organizace sjednoceny v jednu, a to v tu Svojsíkovu.
V průběhu trvání první republiky byl Svaz junáků - skautů Republiky československé přijat mezi zakládající členy světového skautského ústředí a jeho zakladatel ABS byl zvolen členem mezinárodního světového výboru, což mělo za důsledek například pořádání mezinárodních akcí.
Nastávají léta nesvobody, okupace a odboje. V této době skauti pokračují v Klubu českých turistů nebo ve Foglarově Mladém hlasateli.
Po druhé světové válce se na okamžik křídla skautingu vznesou k výšinám (to když čítá 250 tisíc registrovaných členů), avšak pln rozporů také padá, a to úplně s příchodem komunismu, jenž využívá společenské i politické situace k rozkladu a zrušení skautingu. Již v roce 1947 vznikají Pionýrské oddíly Junáka a ze skautů se postupně stávají pionýři.

Vytisknout (Ctrl+P) Stáhnout v PDF

Zdroj: ,

   
­­­­

Diskuse ke slohové práci
Skauting v období 1918-1948







Mapy webu Čtenářský deník - Životopisy - Čítanka - Spisovatelé Důležité informace Podmínky používání - Vyloučení odpovědnosti - Nastavení soukromí


Ověřovací kód Opište kód z obrázku (jiný kód ↑)