ČESKÝ JAZYK Literatura aneb studentský underground - čtenářský deník, životopisy, čítanka, slohové práce, slovníček pojmů - www.cesky-jazyk.czwww.cjl.cz | www.literka.cz Publikování nebo další veřejné šíření obsahu serveru Český-jazyk.cz je bez písemného souhlasu provozovatele výslovně zakázáno! Užití výhradně jen pro osobní účely je možné.



Menu

­­­­
Hodnocení práce slohovky

Aktuální známka: 1.74
Hodnoceno: 23x Prosím, ohodnoť práci

Vybraná restaurace v Plzni

  • poznámka k tématu: jedno ze zadání písemné práce z češtiny pro maturitu 2017 (podzim) znělo Kam na dobré jídlo, nicméně jednalo se o recenzi libovolné restaurace, jejíž návštěva je doporučena čtenářům časopisu Labužník (funkce výchozího textu inspirativní)

Jsem od přírody gurmán a ráda ochutnávám nejrůznější speciality, a tak - po odlišných názorech na restauraci Angel v Plzni - jsem se rozhodla také okusit a poznat její kuchyni. Nikdy se mi nepodařilo nalézt to, co jsem očekávala a v tuto chvíli jsem doufala, že tato proslulá a všemi opěvovaná stylová hospůdka bude tím pravým pro mé zhýčkané chuťové buňky.

Po příchodu a usazení milým personálem jsem obdržela poměrně obsáhlou knihu s nápisem Jídelní lístek. Říkala jsem si: 'Ten jistě skrývá mnoho delikates, které chci objevit a odcizit tak kuchařům alespoň část z jejich umění.'
Mé počínání začalo velice slibně. Hned v úvodu mne zaujal popis historie, opatřený fotografiemi tohoto malebného pohostinství. Ovšem moc jsem se nad ním nezdržovala, jelikož byl zbytečně dlouhý a po chvilce čtení i nudný.

Nenechala jsem se však otrávit malichernostmi a konečně otevřela stránku s názvem Předkrmy. Výběr měli pestrý a já, zkušený ochutnávač pokrmů, jsem jim i často porozuměla, ovšem jako začátečník bych neměla nejmenší naději. Co je například "Třináctá komnata"? Kdyby tam alespoň uvedli ingredience! 'Jelikož nevím, co to je, dávat si to nebudu,' řekl by si asi neznalý host. Takže hned na úvod zklamání, ale nevzdávám to, otáčím list a dávám jim novou šanci...

A vyplácí se to! Polévky, bezmasá i masitá jídla a přílohy na sto způsobů jsou famózní! Rozdělení dle druhů pro milovníky vepřového, kuřecího nebo hovězího masa. Pro vegetariánské návštěvníky vlastní sloupec, pro občany s lepkovým onemocněním také a mnoho dalších originálních variant. Většina opatřena fotografiemi těchto nápaditých pokrmů. Nyní jsem si opět zlepšila náladu, zaslouží si za tuto část pochvalu. Už se těším na sladkou tečku - zákusky.

Sladké potěšení se přímo nabízelo z tištěných řádků, ovšem jen do té doby, než jsem ze zadívala na pravou část s cenami. Zatajil se mi dech a zatmělo před očima! Tak vysoké ceny za pouhopouhý kousíček dortu? Že by je dovezli z nějaké daleké exotické země nebo vyrobili z těžko dostupných surovin? Jinak si to totiž nedokážu vysvětlit!

Po tak kruté realitě jsem se jen ztěžka podívala na nápojový lístek. I přestože nealkoholických nápojů a lihovin měli širokou škálu, byla jsem tak zklamána z předchozí strany, že mi ani mé oblíbené víno neudělalo radost. Evidentně si v této restaurací neuvědomují, že ne každý je bohatý jako arabský šejk. Na takový cenový luxus by si měli nějakou tu hvězdičku doplnit. Tři opravdu nestačí! Pouze si odrazují zákazníky a já po dnešní návštěvě vím, že má maličkost zde byla poprvé a naposledy.

Poznala jsem další restaurační zařízení a opět mě neuchvátilo tak, jak bych si představovala. Přesto stále doufám, že jednou konečně najdu ten pravý balzám pro mé chutě.

Vytisknout (Ctrl+P) Stáhnout v PDF

Zdroj: ,

   
­­­­

Diskuse ke slohové práci
Vybraná restaurace v Plzni







Mapy webu Čtenářský deník - Životopisy - Čítanka - Spisovatelé Důležité informace Podmínky používání - Vyloučení odpovědnosti - Nastavení soukromí


Ověřovací kód Opište kód z obrázku (jiný kód ↑)