ČESKÝ JAZYK Literatura aneb studentský underground - čtenářský deník, životopisy, čítanka, slohové práce, slovníček pojmů - www.cesky-jazyk.czwww.cjl.cz | www.literka.cz Publikování nebo další veřejné šíření obsahu serveru Český-jazyk.cz je bez písemného souhlasu provozovatele výslovně zakázáno! Užití výhradně jen pro osobní účely je možné.



Menu

­

Novinky

­­­­

Přežijí studenti maturitu a přijímačky 2012?

1. září 2011

V letošním roce se státní maturita dočkala své premiéry. Vlna obav, kritiky a dokonce chystaných žalob, provázející první ročník, zřejmě nezabrání jejímu pokračování.

V budoucnu pravděpodobně dojde i na elektronickou podobu maturit podle vzoru Národních srovnávacích zkoušek společnosti Scio. „Celoplošné testování je určitě potřeba. Už jen procento studentů nepřipuštěných k maturitě a alarmujících 20 % neúspěšných, vypovídá o nutnosti tohoto kroku,“ domnívá se Jiří Kadlec, ředitel vzdělávací agentury Amos. Agentura se v oblasti pomaturitního vzdělávání pohybuje od roku 1999.

„S některými z našich lektorů spolupracujeme již řadu let. Za tu dobu zaznamenávají klesající úroveň studentů posledních ročníků středních škol,“ říká poradkyně a koordinátorka kurzů Amosu Mgr. Ivana Zaoralová. V minulém roce agentura poprvé pořádala také přípravné kurzy ke státní maturitě. „Lektoři byli šokováni,“ komentuje Mgr. Zaoralová počáteční stav znalostí budoucích maturantů u češtiny, angličtiny a zejména matematiky.

Na středních školách v České republice jsou poměrně běžným jevem adaptační kurzy, kde jde hlavně o stmelení kolektivu prvních ročníků. Mnohé vysoké školy ale podobné kurzy pořádají z jiného důvodu – a to kvůli nižší úrovni znalostí absolventů středních škol. Srážce s realitou lze podle Mgr. Zaoralové celkem snadno zabránit: „Řešením je přípravný kurz. Lektoři jsou většinou absolventi daných oborů, a proto mohou zájemcům poradit jak s přijímacím řízením, tak se záludnostmi prvního ročníku.“ Kurz připraví účastníky k přijímacím zkouškám na náročné obory, jako jsou medicína, psychologie nebo práva. Zároveň je vybaví na přežití prvních semestrů studia a jako přidanou hodnotu studenty připraví na maturitu z matematiky, fyziky nebo společenských věd.

„Pro budoucí maturanty vydáváme zdarma časopis KamPoMaturitě.CZ, provozujeme informační portál KamPoMaturite.cz. Tam studenti najdou rady a tipy, maturitní testy ke stažení, databázi přijímacích testů většiny vysokých škol a široký výběr literatury pro přípravu na maturitu i přijímačky. Aktualizujeme adresáře www.VysokeSko­ly.com s přehledem požadavků pro přijímačky, náplněmi oborů a dalšími informacemi. Nově jsme rozšířili služby pro studenty o databázi maturitních otázek, referátů a seminárek www.Seminarky­.cz,“ vypočítává služby Amosu maturantům Mgr. Zaoralová.

Sdílet na Twitteru Sdílet na Facebooku






Mapy webu Čtenářský deník - Životopisy - Čítanka - Spisovatelé Důležité informace Podmínky používání - Vyloučení odpovědnosti - Nastavení soukromí Mediální zastoupení Tento portál mediálně zastupuje Impression Media,s.r.o.