|
 |
| Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma |
| Autor |
Zpráva |
rony Začátečník

|
Zaslal: 10.01.2008, 23:59 Předmět: Nejasné |
|
|
Prosím, nevím zda můj dotaz sem patří. Nenašel jsem odpověď v Pravidlech čes. pravopisu.
Pozastavuji se nad samostatně užívaným oslovením "Vítejte !"
Podle mne jde určitě o 5. pád slovesa vítat, tudíž by významem vlastně byl jakýsi příkaz, že mám někoho nebo něco vítat, ale za tímto zvoláním je jenom vykřičník, takže není jasné co/koho mám vítat.
Pokud uživatel uvedeného tvaru sám chtěl tímto někoho uvítat, měl by správně užít např. tvaru "Vítáme Vás".
Pokud můžete, zdůvodněte jaký tvar a v jakých souvislostech se má správně užívat. Sami jste uvedený výraz v úvodu použili, podle mne nsprávně.
Děkuji. |
|
| Návrat nahoru |
|
Tomáš Souček Admin

|
Zaslal: 11.01.2008, 14:18 Předmět: Re: Nejasné |
|
|
| rony napsal: | | Sami jste uvedený výraz v úvodu použili, podle mne nsprávně. Děkuji. |
Ahoj rony, to s tím oslovením Ti já osobně nevysvětlím, ale budu rád, když to tady někdo fundovaný nějak stručně vyloží. Kde přesně jsi měl jinak na mysli, že v ÚVODU používáme osamocené VÍTEJTE? Myslíš zde na fóru, nebo přímo na stránkách Český-jazyk.cz? Pošli odkaz, nějak to nemohu objevit... |
|
| Návrat nahoru |
|
Arzolla Začátečník

|
Zaslal: 08.04.2008, 17:22 Předmět: |
|
|
Tak za prvý. Slovesa jsou sice ohebný slovní druh, ale to ještě neznamená, že se skloňují, že vytvářejí pády. Pátý pád slovesa, no to je teda hláška! A když už jsme u toho... myslím, že každý, kdo absolvoval první stupeň základní školy, má v sobě zakódované jak básničku "pátý pád, voláme, oslovujeme", tudíž tvá domněnka, že významem 5. pádu je "jakýsi příkaz", je naprosto nesmyslná.
Tvar "vítejte!" je druhá osoba čísla množného, způsob rozkazovací.
Když se to tak vezme, tvá úvaha je logická, primárně je to příkaz pro třetí osobu, aby někoho vítala. Ale v přeneseném významu se "vítejte" normálně používá pro uvítání někoho, a přestože si tím nejsem stoprocentně jistá, předpokládám, že to bude i správně. To by nám ale musel odpovědět nějaký učený bohemista. A to já ještě nejsem, i když se na to chystám.
Mimochodem i v angličtině existuje výraz "welcome", což je defakto to samé. |
|
| Návrat nahoru |
|
|
|
Nemůžete odesílat nové téma do tohoto fóra. Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru. Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru. Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru. Nemůžete hlasovat v tomto fóru.
|
|
 |
 |
|
 |
|
|