Obsah fóra Český-jazyk.cz fórum » Neschválené příspěvky

Přidat nové téma   Zaslat odpověď
Stáří nezastavíš (Úvaha)
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
Tomáš Souček
Admin
Admin

PříspěvekZaslal: 09.03.2010, 22:45    Předmět: Stáří nezastavíš (Úvaha) Citovat

[neschválený příspěvek uvádím bez jakékoliv korektury]

Položme si otázku: ,,Nebylo by lepší zůstat věčně mladý a nemít žádné starosti, která mívají batolata a nebo v životě postupovat dále a objevovat nekonečné končiny lidského bytí a nebytí a nebo mít čím dál více povinností, zodpovědnosti a neustále myslet dopředu na důchod?"
Takové a jiné otázky si za celou lidskou existenci jistě položilo mnoho slavných myslitelů, osobností a prostých lidí. Jak by jistě všichni ti, kteří o tom přemýšleli, by raději zůstalo v tom věku, v jakém jsou, nežli být jednou nohou v důchodu a jednou nohou v hrobě.
Já si myslím, že mým nejhorším nepřítelem není nějaké to vzdělání či práce, ale čas je pro ně horším nepřítelem. Kolikrát jsem toho chtěl za jeden udělat a nestihl jsem to, protože jsem na to neměl moc času. Kolikrát jsem už chtěl dopsat písemku, ale nedopsal, protože jedna školní hodina má jenom 45 minut. Chtělo by to aspoň zastavit čas, abych toho stihl víc než teď.
Podle mého názoru je svět nějak moc rychlý. Koukněme se do nedávné minulosti. Před necelými devatenácti lety jsem byl jeden malý plod, který jenom rostl a nic jiného nedělal. Jak rád bych se vrátil do doby, kdy jsem zrovna nemusel nic dělat, jenom ležet a spát. Jak já bych byl Šípková Růženka, která by věčně spala. Ale nic netrvá věčně a toto by také jednou přestalo. Přesněji za devět měsíců. A už přicházím na svět a s tím vznikají starosti, radosti, ale i bohatství i chudoba.
Nemyslíte si, že nebylo by lepší se vůbec nenarodit? Nebylo by lepší prostě nežít, aby nás čas a věk nijak neomezoval? Na jednu stranu podle mě by to bylo dobře, protože žádný starosti by nikde nebyli, ale na druhou stranu je zase pravda, že bychom nepoznali žádné lidi, žili bychom v samotě a nepoznali naše budoucí lásky, neměly děti, které by si také pokládaly ty samé otázky, jaké si teď pokládáme my.
Myslím si však, že když se podáme dále do dalšího lidského věku, tak není špatné být kojencem, který se kojí z prsu matky, která taky trpěla, jestli se dítě narodí zdravé nebo postižené, mrtvé nebo živé, jestli přežije ona a nebo dítě. Nechtěl bych být na straně matky.
A dle mého názoru se podíváme ještě dále do lidského vývinu. Batolata se batolí po zemi, předškolní děti běhají venku a poznávají a rozeznávají krajinu a barvy všude kolem, ale nijak je čas natož věk neomezuje, jenom snad rodiče, ale každým s tím musí počítat.
Myslíte si tedy, že čas a věk je na nás nějak zlý nebo je na nás hodný? Tato otázka bude provázet generace věky věků, ale jak řekl jeden věhlasný filosof: ,,Snažme se užívat času, vždyť čas se tak překotně míjí".

Vložil: Pavlikruza, Pavlikruza[zavinac]seznam.cz

DŮVOD NESCHVÁLENÍ NA STRÁNKÁCH ČESKÝ-JAZYK.CZ:
Po slohové stránce žádný přínos pro Český-jazyk.cz, navíc občas chybí nebo přebývá v textu určité slovo...

(c) 2010 Pavlikruza a Český-jazyk.cz
www.cesky-jazyk.cz | www.vlahova.cz | www.penkavcivrch.cz | www.elsklo.cz | www.testyzucetnictvi.cz | www.karelkapoun.eu | www.praktickeucetnictvi.cz | www.studioeasy.cz | www.mojeknihkupectvi.cz | www.databazeleku.cz | www.pujcku.cz | www.hypoteku.cz
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail Zobrazit autorovy WWW stránky
Zobrazit příspěvky z předchozích:   
Přidat nové téma   Zaslat odpověď    Obsah fóra Český-jazyk.cz fórum » Neschválené příspěvky Časy uváděny v GMT + 1 hodina
Strana 1 z 1

Přejdi na: