ČESKÝ JAZYK Literatura aneb studentský underground - čtenářský deník, životopisy, čítanka, slohové práce, slovníček pojmů - www.cesky-jazyk.czwww.cjl.cz | www.literka.cz Publikování nebo další veřejné šíření obsahu serveru Český-jazyk.cz je bez písemného souhlasu provozovatele výslovně zakázáno! Užití výhradně jen pro osobní účely je možné.



Menu

­

Páral Vladimír (*10.08.1932)

   
­­­­

Romeo a Julie 2300


POSTAVY:

Milan - 20letý student Karlovy University v Praze, zajímá se o nový obor Biokeramiku
Manka - 20letá dívka, přítelkyně Milana
Linda Jávová - primářka oddělení felicistiky, kde plní lidem jejich přání
Áva Šamp - asistent doktorky Jávové, terénní felicista (terfel). Chcete zdolat Mount Everest a třeba i chytit sněžného muže? Chcete někomu zachránit život? Žádný problém.

DĚJ:

Děj se odehrává v roce 2300 v souměstí Praha-Ústí. Věda a technika už pokročily natolik, že peníze byly zrušeny jako zbytečnost a rychlost a vzdálenost už nejsou problém.
Hlavní hrdinové Milan a Manka jsou šťastně zamilovaní. Ve snaze ujistit se, že jsou geneticky kompatibilní a tudíž že jejich společný život má šanci uspět, podstoupí testy osobností. Výsledky ale obrátí jejich životy vzhůru nohama. Testy odhalí zásadní, pro vědu naprosto nepřekonatelný rozpor. Milan jako vysoce inteligentní a racionální člověk s ambicemi a výraznou schopností abstraktního myšlení přece nikdy nemůže prožít šťastný život s Mankou, která kromě toho, že je hluboce emocionální a věrná, není už vlastně nijaká.
Ani jeden neví, co má dělat. Milan nechá Manku odejít a ona v tom vidí příznak, že se k sobě opravdu nehodí a tak v zoufalství nabourá s letounem do Pražského orloje. Ochranný elmag-plášť věže a antigraviblok letadla sice zabrání fyzickému zranění, ale je předána péči felicistky Lindy Jávové, která se s pomocí svého asistenta Ávy Šampa má postarat, aby zapomněla.
Manku pošlou na rekreační plavbu po Jižním Pacifiku. Milan zmítán mezi rozumem a city jí tam nakonec najde. Jenže Manka si mezitím uvědomila, že láska nestačí a že mají o budoucnosti příliš rozdílné představy a proto ho pošle pryč. Milan se naštve a s pocitem, že něco prostě udělat musí, zmáčkne tlačítko pro destrukci lodi. Cestující musí být evakuováni na jinou loď a i když si většina vzniklé drama pochvaluje, Milan s Mankou jsou vykázáni z oblasti a odvedeni za doktorkou Jávovou. Po důrazné domluvě jsou pak oba propuštění. Protože ale ani doktorka ani vědec z ústavu genetiky, kteří jejich případ pečlivě sledují, nejsou přesvědčení, že vzájemná náklonnost mladých lidí skutečně zmizela, nasadí na Manku 2 zahrávače. První ji má přesvědčit o důležitosti a přínosnosti její práce v Kosmoarchívu a druhý, podobný Milanovi, se s ní má sblížit a pak jí sebe a všechny jemu podobné navždy zošklivit. Vše se vyvíjí dobře, dokud Milan neodhalí pravdu a Mance vše nevyzradí. Uražená a ponížená nastoupí Manka do letadla a odletí tak daleko, jak to jen jde. V Sydney je jí přidělena vila i se dvěma roboty na vaření a uklízení. Když se pokouší najít si práci, charakterizuje sama sebe přesně tak, jak byl charakterizován Milan při testech a je proto přijata na univerzitě. Snaží se získat potřebné vědomosti ještě před nástupem, ale nakonec je nucena se přiznat k podvodu. Je poslána do tábora základní psychoterapie, kde musí tvrdě pracovat, aby si zajistila základní potřeby.
Mezitím Milan opustí školu a začne pracovat v Kosmoarchívu, na bývalém místě Manky, kde si postupně uvědomí, že se ji nikdy pořádně nesnažil poznat. Doktorka Jávová pro něj mezitím najde v počítači ideální partnerku, která má za úkol si ho získat. Milan si sice s Naďou skvěle rozumí, může se s ní bavit o tématech, která jsou jim oběma blízká, ale stále víc cítí, že Manku mu nikdy nenahradí. Vydává se proto za ní do Austrálie. Když zjistí, kam se dostala, nabourá naschvál letadlem do věže a jako součást léčby je poslán do stejného zařízení, kde je i Manka. Podmínky jsou pro něj ale velmi vyčerpávající a tak pracuje Manka dvojnásob, aby získala potraviny i pro něj. Manku brzy propustí a ona se vrátí do Prahy, kde čeká na Milana. Ten se nakonec náročným fyzickým podmínkám dokáže přizpůsobit a je po nějaké době také propuštěn.
Ale doktorce Jávové dělá tento pár stále starosti, obzvlášť jejich podivné chování, které se občas vůbec neslučuje s jejich osobnostmi. Proto připraví ještě další zkoušku. Milan a Manka tak sice poznají, že jejich společný život bude plný kompromisů, ale také to, že jim to za to stojí.

Vytisknout (Ctrl+P) Stáhnout v PDF

Vložené: 20.09.2006

­­­­

Diskuse k výpisku
Vladimír Páral - Romeo a Julie 2300







Mapy webu Čtenářský deník - Životopisy - Čítanka - Spisovatelé Důležité informace Podmínky používání - Vyloučení odpovědnosti - Nastavení soukromí


Ověřovací kód Opište kód z obrázku (jiný kód ↑)