ČESKÝ JAZYK Literatura aneb studentský underground - čtenářský deník, životopisy, čítanka, slohové práce, slovníček pojmů - www.cesky-jazyk.czwww.cjl.cz | www.literka.cz Publikování nebo další veřejné šíření obsahu serveru Český-jazyk.cz je bez písemného souhlasu provozovatele výslovně zakázáno! Užití výhradně jen pro osobní účely je možné.



Menu

­

Werich Jan (*06.02.1905 - †31.10.1980)

   
­­­­

Lincoln 1933

Soubor vzpomínek, povídek i pohádek pro dospělé vzniklých v době Werichova pobytu v Americe. Autor jako vždy ovládá bravurně umění zkratky, hutného a působivého dialogu a cit pro neohraničenou, ale přísně logickou pohádkovou fantazii.

Jedná se o soubor povídek, vzpomínek i pohádek, které psal Werich při svém emigrantském pobytu v Americe. Pár těchto povídek vypráví on sám - co zažil, kde všude byl nebo líčí vtipné zážitky s Voskovcem. Jiné jsou zase pohádkami a někdy i povídačkami, u nichž se zasmějete.
Název vznikl podle jejich gangsterského auta, které hned po příjezdu do Ameriky zakoupili dosti levně. Ač se jim to jednou vymstilo...

BIBLIOGRAFICKÉ ÚDAJE:

Vydalo nakladatelství Toužimský & Moravec v Praze roku 2007 (3. vydání, v nakladatelství 1.). Počet stran: 152. ISBN: 978-80-7264-091-1.

OBSAH:

Mandarín s malýma očima (píše Jiří Voskovec)
Charakterizuje Wericha, jak naopak šroubuje šroub a jak je svůj. Velmi vtipné.

Žluté mužátko
Kdo zná pohádku O statečném kováři, tak přesně o tom je tato pohádka.

Lincoln 1933
Popisuje koupi jejich slavného auta, jejich jízdu po Americe s ním a jak je jednou takhle chytli a nutili je, aby vystoupili z auta, jelikož si vážně mysleli, že jsou to gangsteři, kteří vykradli banku.

Kluk
O klukovi, s nímž se Werich seznámil na malém ostrůvku Manama a se kterým jeli společně chytat ryby, což nedopadlo moc dobře, jelikož byla zima a kluk nebyl zrovna naučen zdařilých způsobů.

Ir a vděčnost
Povídá o tom, jak díky doktorovi, který zachránil synovce jednomu policajtovi, mohli jet rychlostí, jakou chtěli.

Naši psi
Povídá o psech, kteří patří a vždy patřili do jejich rodiny.

Dragoun
Potkává chlápka, jenž bojoval v první světové válce a vypráví mu, jak stáli spolu s nepřítelem proti sobě, ale pak se oba dva navzájem nechali jít.

Psí povídka
O tom, jak psi mohou být velmi chytří a jak velmi dobře dokáží porozumět člověku.

Válec aneb dítě Štěstěny
Dva kamarádi se nazývají bratry a Válec má strašné štěstí. Ten druhý jde na lov, chce chytit pořádnou rybu, ale zasekne se ve vodě a nemůže ven. Marně volá o pomoc. Nakonec ho najde právě Válec...

Velikonoční povídka
Pohádka o tom, jak duše neznámého člověka může vyléčit plno cizích duší a vědě nad tím zůstává rozum stát.

Za šťastnou lásku bas
Pohádka, ve které se do sebe strašně zamilují dvě basy. Lze to vidět i na tom, jak hrají...

Vytisknout (Ctrl+P) Stáhnout v PDF

Zdroj: Peyton, 28.08.2011

­­­­

Diskuse k výpisku
Jan Werich - Lincoln 1933







Mapy webu Čtenářský deník - Životopisy - Čítanka - Spisovatelé Důležité informace Podmínky používání - Vyloučení odpovědnosti - Nastavení soukromí


Ověřovací kód Opište kód z obrázku (jiný kód ↑)