ČESKÝ JAZYK Literatura aneb studentský underground - čtenářský deník, životopisy, čítanka, slohové práce, slovníček pojmů - www.cesky-jazyk.czwww.cjl.cz | www.literka.cz Publikování nebo další veřejné šíření obsahu serveru Český-jazyk.cz je bez písemného souhlasu provozovatele výslovně zakázáno! Užití výhradně jen pro osobní účely je možné.



Menu

­

Orwell George (*25.06.1903 - †21.01.1950)

­­­­

1984 (9)

Slavná antiutopie George Orwella 1984 líčí svět, kde pouhé myšlenky mohou být zločinem, pokud nejsou správné - a to, co je správné, určuje diktatura jedné strany -, svět, jenž je v permanentní válce a každý občan je neustále sledován a manipulován vlastní vládou. Svět, kde se svoboda změnila v otroctví...

BIBLIOGRAFICKÉ ÚDAJE:

7 Vydalo nakladatelství Naše vojsko v Praze roku 1991 (1. vydání). Z anglického originálu Nineteen eighty-four přeložila Eva Šimečková. Doslov napsal Milan Šimečka. Počet stran: 268. ISBN: 80-206-0256-9.

CHARAKTERISTIKA DÍLA:

Antiutopický román, který lze brát jako analýzu totalitních systémů a mocí. Název knihy udává rok, v němž se děj odehrává, nicméně kniha samotná byla napsána v roce 1949, čímž Orwell de facto předvídal dobu a událostí s ní spojené.

DĚJ:

Vrcholným dílem anglického spisovatele George Orwella (vlastním jménem Eric Arthur Blair) nás provází úředník ve středních letech Winston Smith, který žije v utopickém světě vytvořeném na principech socialismu. Svět je rozdělen na tři "superstáty", které mezi sebou neustále válčí. Válka samotná se vede pouze z důvodu nadbytečného množství vojenské techniky, nikoli pro zabrání nového území či surovin.

Winston žije v Londýně, jenž je ale přetvořen a jeho vzhled se změnil. Londýn náleží k superstátu Oceánie, v níž vládne diktatura Strany v čele s imaginárním Velkým bratrem, který je pro příslušníky strany ztělesněním všeho dobrého (považuje se například za vynálezce letadla, předvídá budoucnost a další). Lidé sice mluví anglicky, nicméně používají stále častěji uměle vytvořený jazyk "newspeak", který snižuje slovní zásobu (eliminuje například slova čest, spravedlnost, věda, náboženství, ...) a potlačuje hesla, jež potlačují metody Strany, a všeobecně snižuje inteligenci populace. Státním zřízením je forma socialismu - Angsoc (anglický socialismus). Lidé jsou všude sledování prostřednictvím obrazovek a mikrofonů. Dokonale zde funguje Ideopolicie, která lidi trestá i za myšlenkové zločiny proti Straně. Běžně dochází k mizení lidí, vymazávání z historie (tzv. vaporizace).

Winston pracuje na Ministerstvu pravdy, kde paradoxně falšuje a mění různá data. Uvědomuje si, že nesouhlasí s propagandou Strany a začne si psát deník. Seznamuje se s kolegyní Julií, do níž se časem zamiluje. Tajně se scházejí na různých místech a je jim jasné, že ve světě, kde jsou city a láska potlačovány, nezůstanou dlouho. Pokoušejí se navázat styky s tajemným Bratrstvem, které Stranu a Velkého bratra neuznává. Navzdory maximální snaze skrývat jejich vztah, jsou však odhaleni a zatčeni Ideopolicií.

V závěrečné pasáži knihy je mistrně popsáno mučení Winstona (domnělým přítelem O'Brianem) a jeho následné přiznání i k věcem, které nikdy nespáchal. Po nesnesitelných mukách prožitých (opět paradoxně!) na Ministerstvu lásky, se mohl Winston vrátit zpět do běžného života. Avšak jeho mentalita byla natolik změněna, že dokázal přísahat na výrok 2+2=5.

Potkává se opět rovněž s Julií, která k němu ale už nic necítí. To samé platí i o Winstonovi. Román ústí ve Winstonovo uvědomění, že upřímně miluje Velkého bratra.

HESLA STRANY:

Válka je mír.
Svoboda je otroctví.
Nevědomost je síla.

Vytisknout (Ctrl+P) Stáhnout v PDF

Zdroj: Danny, 10.01.2013

   
­­­­

Diskuse k výpisku
George Orwell - 1984 (9)







Mapy webu Čtenářský deník - Životopisy - Čítanka - Spisovatelé Důležité informace Podmínky používání - Vyloučení odpovědnosti - Nastavení soukromí


Ověřovací kód Opište kód z obrázku (jiný kód ↑)