ČESKÝ JAZYK Literatura aneb studentský underground - čtenářský deník, životopisy, čítanka, slohové práce, slovníček pojmů - www.cesky-jazyk.czwww.cjl.cz | www.literka.cz Publikování nebo další veřejné šíření obsahu serveru Český-jazyk.cz je bez písemného souhlasu provozovatele výslovně zakázáno! Užití výhradně jen pro osobní účely je možné.



Menu

­

Orwell George (*25.06.1903 - †21.01.1950)

­­­­

1984 (8)

Strhující utopistický román světoznámého autora o vzpouře jednotlivce proti uzurpující moci státu.
Jednotlivec se v tomto působivém a autenticky působícím díle všemi prostředky brání proti ochromující moci státu, ovládající myšlenky a ve svém důsledku i celý život občanů. Velmi sugestivní a přes veškerou hrůzu a celkové depresivní vyznění čtivá kniha patří mezi zásadní díla moderní světové literatury a je vhodná pro široký okruh čtenářů.

BIBLIOGRAFICKÉ ÚDAJE:

Vydalo nakladatelství KMa v Praze roku 2003. Z anglického originálu 1984 přeložila Eva Šimečková. Počet stran: 261. ISBN: 80-7309-999-3.

OBSAH:

Kniha se odehrává v Londýně v roce 1984 ve společnosti, kde vládne totalitní režim. Lidé jsou neustále sledováni televizí, která jim do hlavy vnucuje ideu strany a hlídá je, aby nedělali protivládní činnost. Svět řídí čtyři ministerstva: ministerstvo hojnosti, ministerstvo lásky, ministerstvo míru a ministerstvo pravdy. Všemu velí Velký bratr, jenž je naprosto geniální, nezničitelný, dokonalý a mocný.

Winston Smith pracuje na ministerstvu pravdy, kde přepisuje články ve prospěch Velkého bratra. Ale sám nechápe společnost a je nespokojený s tím, co se děje. Jeho názory jsou proti společnosti a nevěří ve Velkého bratra. Věří tomu, že existuje odboj proti Velkému bratrovi. Zajímá se o minulost a jak to vypadalo na světě před velkou revolucí a nástupem totality.

Zamiluje se do Julie, která pracuje u psaní knih a písní pro lid. Všechny tyto knihy a písně mají provládní a ideologický text. Spolu se tajně scházejí, protože láska a sex jsou zakázány, jen ve prospěch strany. Oba sdílí názory na společnost a totalitu. Od starého starožitníka si pronajmou pokoj, kde se potkávají. Domnívají se, že je tam nikdo nenajde. Oba si myslí, že jejich kolega O'Brien je v odboji a vede skupinu, jež nesouhlasí s ideou strany. Tak se za ním vypraví, on to odsouhlasí a řekne jim, co všechno se jim může stát při protivládní činnosti. Dá jim přečíst knihu, která obsahuje informace o tom, jak to na světě vypadalo před velkou revolucí.

Jednou je v pokoji vyděsí hlas říkající: "Já vás vidím..."
Ze starožitníka se vyklube spolupracovník ideopolicie (ideozločin je myšlení a názory proti vládě), který je nahlásil. Oba jsou zatčeni a odvedeni. Winston se už nesetká s Julii, ale potká se s O'Brienem na ministerstvu lásky, kde se od něj dozví, že to, co mu říkal o odboji a tajnému spolku, je lež a knihu napsal on sám. Winston je podroben výslechům, je mučen, zkopán policii, dokud nepřizná i to, co neudělal. Pak se o něho dobře starají, zlepší se mu i zdravotní stav. Ale následně je mučen O'Brienem, jenž chce, aby se zbavil svých myšlenek i názorů a věřil ve Velkého bratra. Toto probíhá pomocí elektrických šoků v místnosti 101. Když řekne Winston svůj vlastní názor, který je v rozporu s ideou strany, je mu do těla poslán elektrický proud. Tím se mu snaží vygumovat mozek od jeho vlastních názorů. A to třeba i otázkou, že 2+2 se nerovná 4, nýbrž 5.

Pak ho propustí a on chodí do práce jako dřív, jen má prázdno v hlavě, nemá vlastní názor a miluje Velkého bratra. Stala se z něho další ovce v poslušném stádu - tak jak to má správně být z pohledu strany.

Potom jde zpátky na ministerstvo lásky, kde je u soudu osvobozen. Přiznal všechno a každého obviňoval...
Poté jde po bílé chodbě, za ním vyrazí dozorce a vstřelí mu do kulku do hlavy.

CITÁT Z KNIHY:

Hlas z obrazovky stále ještě chrlil hlášení o zajatcích, válečné kořisti a vraždění, ale řev venku trochu ztichl. Číšníci se vraceli ke své práci. Jeden se blížil s lahví ginu. Winston ve svém blaženém snu ani nevěnoval pozornost tomu, že mu dolévá sklenici. Už neběžel, ani nejásal. Byl zase na Ministerstvu lásky, všechno bylo odpuštěno, duši měl bílou jako sníh. Stál před soudem, přiznával všechno a každého obviňoval. Šel bíle kachlíkovanou chodbou a měl pocit, že svítí slunce. Za ním kráčel ozbrojený dozorce. Dlouho očekávaná střela mu vnikala do mozku.
Vzhlédl k té obrovské tváři. Čtyřicet let mu trvalo, než pochopil, jaký úsměv se skrývá pod černým knírem. Jaké kruté a zbytečné nedorozumění. Jak sveřepě a tvrdohlavě prchal před laskavou náručí! Dvě slzy, nasáklé ginem, mu stékaly ke kořeni nosu. Ale to bylo v pořádku, všechno bylo v pořádku, boj skončil. Zvítězil sám nad sebou. Miloval Velkého bratra.

Vytisknout (Ctrl+P) Stáhnout v PDF

Zdroj: Ája, 17.12.2012

   
­­­­

Diskuse k výpisku
George Orwell - 1984 (8)







Mapy webu Čtenářský deník - Životopisy - Čítanka - Spisovatelé Důležité informace Podmínky používání - Vyloučení odpovědnosti - Nastavení soukromí


Ověřovací kód Opište kód z obrázku (jiný kód ↑)