ČESKÝ JAZYK Literatura aneb studentský underground - čtenářský deník, životopisy, čítanka, slohové práce, slovníček pojmů - www.cesky-jazyk.czwww.cjl.cz | www.literka.cz Publikování nebo další veřejné šíření obsahu serveru Český-jazyk.cz je bez písemného souhlasu provozovatele výslovně zakázáno! Užití výhradně jen pro osobní účely je možné.



Menu

­

Orwell George (*25.06.1903 - †21.01.1950)

­­­­

1984 (12)

Utopický román drasticky líčí obraz života v totalitní společnosti.

BIBLIOGRAFICKÉ ÚDAJE:

Vydalo nakladatelství Argo v Praze roku 2015. Z anglického originálu Nineteen Eighty-Four přeložila Petra Martínková. Ilustroval Jaroslav Róna. Počet stran: 317. ISBN: 978-80-257-1479-9.

STRUČNĚ O AUTOROVI:

Eric Arthur Blair (George Orwell) byl britský novinář, spisovatel a esejista původem z Bengálska. Proslavili ho knihy 1984 a Farma zvířat, které popisují nehumánnost totalitních ideologií. Jeho pseudonym "Orwell" si zvolil podle řeky Orwell v Oxfordshiru, kde vyrůstal.

HLAVNÍ POSTAVY:

Winston Smith - odhodlaný a nebojácný; nemá strach vybočit z řady
Julie - sympatická; odhodlaná
O'Brien - falešný; stejný jako všichni ostatní

DĚJ:

Děj knihy začíná v Londýně roku 1984. Londýnské společnosti vládne totalitní režim. Tamní občané jsou monitorováni televizí a celý svět ovládají čtyři ministerstva: hojnosti, lásky, míru a pravdy. Vůdcem je Velký bratr, který představuje naprostý ideál muže. Je geniální, "všeznalý", mocný, nezničitelný a všemocný. Je nařízeno milovat Velkého bratra.

Hlavní postavou této knihy je Winston Smith pracující na Ministerstvu pravdy. Jeho prací je přepisovat všechny články a knihy ve prospěch Velkého bratra. Sám ale nesouhlasí s tím, co se děje a je proti Velkému bratrovi.

Začne se scházet s Julií, která má stejný názor na totalitu. Píše pro lidi různé knihy s ideologickým textem. Jejich kolega O'Brien jim dá knihu, v níž jsou obsaženy informace o tom, jak to na světě vypadalo před revolucí.

Později jejich nekalé úmysly vyplavou na povrch a dozví se, že knihu napsal sám O'Brien, který byl také spolupracovník ideopolicie, stejně jako starožitník, v jehož domě se Winston s Julií scházeli. Největším zločinem, kterého se v knize totiž můžete dopustit je ideozločin. To je zločin myšlením a názory proti vládě nebo straně.

Winston už Julii neuvidí. V místnosti 101 je mučen, brutálně zkopán, vyslýchán a dokonce jsou mu do těla pouštěny i elektrické šoky. Nechtějí slyšet žádný názor, který by byl v rozporu s ideou strany. Strana se mu všemožnými způsoby snaží jeho názory vygumovat z hlavy tak dlouho, až se jí to nakonec povede. Z Winstona Smithe se po mnoha "terapiích" stalo přesně to, po čem strana toužila - jen další loutka, jen další ovce bez vlastního názoru, který by se jiným nezamlouval.

Kniha končí, když jde po bílé chodbě soudu a dozorce mu zezadu vstřelí kulku do hlavy.

ZAMYŠLENÍ:

Winston Smith byl jeden z mála lidí, který se nebál vystoupit z řady. Nesouhlasil s tím, co se děje a dával to najevo. Nakonec na to doplatil životem.

Vytisknout (Ctrl+P) Stáhnout v PDF

Zdroj: DreAmeR, 31.03.2016

   
­­­­

Diskuse k výpisku
George Orwell - 1984 (12)







Mapy webu Čtenářský deník - Životopisy - Čítanka - Spisovatelé Důležité informace Podmínky používání - Vyloučení odpovědnosti - Nastavení soukromí


Ověřovací kód Opište kód z obrázku (jiný kód ↑)