ČESKÝ JAZYK Literatura aneb studentský underground - čtenářský deník, životopisy, čítanka, slohové práce, slovníček pojmů - www.cesky-jazyk.czwww.cjl.cz | www.literka.cz Publikování nebo další veřejné šíření obsahu serveru Český-jazyk.cz je bez písemného souhlasu provozovatele výslovně zakázáno! Užití výhradně jen pro osobní účely je možné.



Menu

­

Orwell George (*25.06.1903 - †21.01.1950)

­­­­

1984 (10)

  • utopický román

Konsternující detaily podobností s obdobím reálného socialismu • Otázka po smyslu revoluce, po smyslu všech hnutí za lepší svět a velkých historických činů • Filozofické úvahy o budoucnosti, nebezpečí politické moci (diktatury) jedné strany a jejích představitelů • Podíl na moci je současně podílem na výsadách a bohatství.

STRUČNĚ O AUTOROVI:

Eric Arthur Blair se narodil dne 25. června roku 1903 v Motihari v tehdejším Bengálsku a zemřel dne 21. ledna roku 1950 v Londýně. Známější byl spíše pod svým uměleckým pseudonymem George Orwell. Proslavily ho zejména jeho alegorické antiutopické romány Farma zvířat a 1984, popisující nehumánnost totalitních ideologií, které fungují i v dnešní době.

PROSTŘEDÍ:

Londýn roku 1984

NÁMĚT:

Seznámení veřejnosti o bezpráví a úskalích totalitního režimu prostřednictvím příběhu Winstona Smitha, který žije v Londýně.

DĚJOVÁ LINIE:

Píše se rok 1984 a Anglie je ovládaná totalitní Stranou a Velkým bratrem. Společnost je rozdělena na obdivovatele Velkého bratra a na proléty - žijící chudinu nestarající se o nic, pouze o to, jak získat peníze na své neřesti.

Strana u svých obdivovatelů krok za krokem rozkládá rodiny prostřednictvím dětí, které vychovává ke špiclování rodičů, slepé nenávisti vůči ideozločinu či sexuálnímu styku, jenž není za účelem rozmnožování se, neboť v takovém případě se jedná o zločin.

Winston Smith, hlavní postava knihy, je napovrch plně zapojen, ale ve svém nitru s chováním strany a Velkého bratra nesouhlasí. Píše si svůj deník, přestože je to zakázané. Vkládá velkou naději do prolétů, o nichž si myslí, že vše dokážou změnit.

Winston, který pracuje na Ministerstvu pravdy, má za náplň práce ničení či přepisování minulosti ve prospěch strany, jež kontroluje veškeré dění prostřednictvím obrazovek, které neustále sledují každé dění ve všech místnostech.
V tomto totalitním režimu už jen samotná špatná myšlenka znamená ideozločin, jenž se rovná smrti.

Při povinných "Dvou minutách nenávisti" Emmanuela Goldsteina - odpůrce Strany, ideozločince a takzvaného odpadu společnosti - si Smith povšimne, že i O'Brian sdílí jeho nenávist proti Straně.
V hlavní postavě tento důstojník Vnitřní strany vzbuzuje sympatie, protože si myslí, že stejně jako on nevěří Angsocu.

Vzhledem k tomu, že má Smith špatné myšlenky vůči Straně, pojme podezření, že je sledován, aby mohl být udán. Obzvlášť silné podezření má u mladé ženy, která v něm svým chováním vzbuzuje silný odpor.
Jeho pohled na ni se však změní, když mu nenápadně předá lístek, na němž stojí: "Miluji tě."
Brzy nato se z nich stávají milenci, kteří se musí ukrývat, neboť provádí ideozločin. Když už si myslí, že konečně nalezli klidné místo v podobě starožitnictví, ukáže se pravý opak.

Nedlouho poté, co je Smithovi potvrzena existence Bratrstva, jehož hlavou má být Goldstein, dostává knihu, kterou je povinen přečíst každý člen Bratrstva, od samotného O'Briena, jenž k němu patří.
Winston začne knihu číst, ale dočíst ji nemůže, protože je dopaden v pokoji zásahovým týmem ideopolicie.
Je převezen na Lamini, což je obrovský komplex podzemních prostorů, kde jsou uvězněni všichni ideozločinci.

Pro Smitha si přichází O'Brien, který nebyl odpůrcem, jak si dříve bláhově myslel.
Mučení v prostorech Ministerstva lásky je přerušováno rozhovory s O'Brienem, proti němuž Winston ztrácí všechny své argumenty - jako že dvě a dvě jsou čtyři; důstojník mu vysvětluje, že přeje-li si to strana, může to být klidně i pět nebo tři či všechno dohromady a lid tomu uvěří.
Winstonovi dojde, že Bratrstvo ve skutečnosti neexistuje, že jde o pouhý trik ideopolicie, který láká lidi jako je on.

Nakonec je Smith odveden do Místností 101, kde zažije horší chvíle než smrt, a aby vše přestalo, uvěří veškerým slovům Strany a Velkého bratra.
Ve stavu čistého zoufalství a nesnesitelné agonie, kdy má před sebou krysy, kterých se bojí ze všeho nejvíce, vykřikne: "Udělejte to s Julií! Ne se mnou! S Julií! Je mi jedno, co s ní uděláte!", a následně potom upadá do bezvědomí.
Winstonova "převýchova" na Ministerstvu lásky je dovedena do zdárného konce, a proto je propuštěn.

Nepříjemné zážitky z Místnosti 101 Smitha skutečně změní. Fanaticky začne věřit každé zprávě, přestože dříve by o tom silně pochyboval.
S Julií se po propuštění setká už jen jednou, kdy je jim jasné, že jejich láska skončila v okamžiku, kdy přáli zažití nepříjemné chvilky v místnosti číslo 101 tomu druhému.
Zanedlouho poté je Winston valorizován (tzn. popraven).

HLAVNÍ POSTAVY:

Winston Smith - odpůrce Strany a Velkého bratra; milenec Julie; hlavní postava knihy; podezíravý, přemýšlivý, nechová se stádově a doufá v naději na změnu celého režimu
O'Brien - důstojník Vnitřní strany; Smith v něm viděl zpočátku spojence a stejného odpůrce, jako je on sám; napohled důvěryhodný, proradný, intrikářský, zkažený
Julie - milenka Winstona, která je stejně jako on odpůrce Strany a Velkého bratra; odvážná, chytrá, nebojácná

HLAVNÍ MYŠLENKA:

Život v totalitním režimu.
Kritika komunismu, Sovětského svazu či jiných totalitních mocností, obzvláště lidí, kteří jsou v ní a zabíjejí, zneužívají a obelhávají ostatní.

Autor předpověděl spoustu událostí, které se udály v Sovětském svazu, ve východním bloku Evropy či jiných státech nebo územních celcích.

MOTIVY:

Rebelie, utvrzenost, hloupost, fanatičnost, proradnost, intrikářství, totalita, lživost, politika, pokrytectví.

JAZYKOVÉ PROSTŘEDKY:

V knize se objevuje kritika totality, dále vlastní jazyk autora (newspeak).

VLASTNÍ NÁZOR:

Kniha se mi velice líbila, protože dobře vystihuje politickou situaci v totalitních státech či dobu za SSSR.
Ukazuje v nich dobře lidskou hloupost, fanatičnost, proradnost a zkaženost, která je často upřednostňována vůdci státu před prospěchem ostatních lidí.
Toto literární dílo bych doporučil všem, kteří chtějí vidět realitu totalitních zemí tak, jak je.

Vytisknout (Ctrl+P) Stáhnout v PDF

Zdroj: Pavel Dovhanič, 06.10.2013

   
­­­­

Diskuse k výpisku
George Orwell - 1984 (10)







Mapy webu Čtenářský deník - Životopisy - Čítanka - Spisovatelé Důležité informace Podmínky používání - Vyloučení odpovědnosti - Nastavení soukromí


Ověřovací kód Opište kód z obrázku (jiný kód ↑)