ČESKÝ JAZYK Literatura aneb studentský underground - čtenářský deník, životopisy, čítanka, slohové práce, slovníček pojmů - www.cesky-jazyk.czwww.cjl.cz | www.literka.cz Publikování nebo další veřejné šíření obsahu serveru Český-jazyk.cz je bez písemného souhlasu provozovatele výslovně zakázáno! Užití výhradně jen pro osobní účely je možné.



Menu

­­­­

Přebyteční: příběh z roku 2140

  • v nakladatelství Fragment u nás v roce 2013 vyšlo i pod názvem Deklarace smrti: rok 2140 (ISBN: 978-80-253-1745-7)

Rok 2140 nabízí pouze dvě možnosti. Buď budete Vyvoleným, tedy tím, kdo má právo na léky na nesmrtelnost a nebo Přebytečným, jehož osudem je pouze sloužit. Patnáctiletí Anna a Petr se s takto rozdanými kartami odmítají smířit a pokusí se to změnit.
V Grange Hallu učí Přebytečné stát se Užitečnými osobami, které budou moci sloužit Vyvoleným a dívka Anna zde tráví již několik let. Jednoho dne přichází nový Čekatel, jenž se stane Anniným přítelem. Spolu se rozhodnou dosavadní předurčení změnit.

BIBLIOGRAFICKÉ ÚDAJE:

Vydalo nakladatelství Fragment v Praze roku 2007 (1. vydání). Z anglického originálu The Declaration přeložila Milena Hordinová. Počet stran: 255. ISBN: 978-80-253-0493-8.

OBSAH:

Lidé jsou rozděleni do dvou skupin. Na Vyvolené a Přebytečné. Vyvolení mají všechno a právo žít věčně díky lékům na dlouhověkost. Přebyteční nemají nic. Jen slouží Vyvoleným, kteří jimi opovrhují. Takovým člověkem je i paní Pincentová, která vede středisko pro Přebytečné, kde se cvičí a učí, aby byli užiteční v domácnostech.
Jednou z Přebytečných je Anna. Dodržuje všechna pravidla kromě jednoho. Přijala dárek od paní, u které měsíc sloužila. Je to deníček, do něhož si začala psát své zápisky, a to se jí v budoucnu vymstilo.

Jednoho dne si Annu paní Pincentová zavolá a chce po ní, aby přichystala postel pro nového Přebytečného. Ten Anně změní dosavadní život. Je to kluk jménem Petr. Porušuje všechna pravidla. Stále Anně tvrdí, že zná její rodiče. Ta mu ze začátku nevěří, ale pak si začne uvědomovat, že Petr mluví nejspíš pravdu. Dohodnou se, že utečou. O jejich útěku se velmi brzo ředitelka střediska dozví. Ale stále mají náskok, když po nich začnou pátrat Chytači. Nakonec se k Anniným rodičům dostanou. Tam Anna zjistí, že má malého brášku a je velmi šťastná, že se vidí s rodinou. Její štěstí ale netrvá dlouho. Vše o útěku napsala do svého deníčku, který teď vlastní Chytači. Podle něj je najdou. Rodiče Annu a jejího malého brášku tolik milují, že se kvůli nim otráví pilulkami, aby mohli žít. Tak se Přebytečný stane Vyvoleným.

Vytisknout (Ctrl+P) Stáhnout v PDF

Zdroj: Kateřina Němcová, 31.08.2013

   
­­­­

Související odkazy

Čtenářský deník - nenalezen žádný další obsah z autorovy tvorby
Čítanka - nenalezen žádný úryvek z autorovy tvorby
Životopisy - autorův životopis nenalezen
­­­­

Diskuse k výpisku
Gemma Malleyová - Přebyteční: příběh z roku 2140







Mapy webu Čtenářský deník - Životopisy - Čítanka - Spisovatelé Důležité informace Podmínky používání - Vyloučení odpovědnosti - Nastavení soukromí


Ověřovací kód Opište kód z obrázku (jiný kód ↑)