ČESKÝ JAZYK Literatura aneb studentský underground - čtenářský deník, životopisy, čítanka, slohové práce, slovníček pojmů - www.cesky-jazyk.czwww.cjl.cz | www.literka.cz Publikování nebo další veřejné šíření obsahu serveru Český-jazyk.cz je bez písemného souhlasu provozovatele výslovně zakázáno! Užití výhradně jen pro osobní účely je možné.



Menu

­

Clarke Arthur Charles (*16.12.1917 - †19.03.2008)

   
­­­­

2001: Vesmírná odysea

Dobrodružný sci-fi román napsaný na motiv filmového scénáře stejnojmenného filmu režiséra Stanleye Kubricka.

Příběh je rozdělen do tří částí, z nichž první dvě jsou kratší. První část popisuje osud opočlověka jménem Ten, který hledí na Měsíc a který je společně s jeho kmenem vyučován podivným monolitem různým vlastnostem, aniž by si to uvědomoval. Druhá část se zaobírá příběhem doktora Floyda, který je tajně povolán vládou, aby na Měsíci prozkoumal podivný monolit, ten samý monolit, co vyučoval opolidi. Poté, co je monolit odkryt a dotknou se ho sluneční paprsky, zmizí pryč do vesmíru. Jeho dráhu, Japetus, měsíc Saturnu, zaznamená počítač. Právě cestu lodi Discovery a její posádky líčí třetí díl. Velitel posádky Bowman je spolu s kolegou Poolem, dalšími třemi hybernovanými vědci a počítačem HALem vyslán na Japetus. Během cesty HAL jedná podle svého přesvědčení a zabije Poolea a tři hybernované vědce, dokud není zastaven a odpojen Bowmanem, který se po dosáhnutí Japeta a nalezení monolitu stane nehmotnou existencí, tou samou, co za pomocí monolitu vyučovali opolidi. Autor se snaží čtenáře přivést k myšlence, jestli jsme ve vesmíru opravdu sami.

Tento příběh, který se odehrává na Zemi a později ve vesmíru, až nakonec na Japetu, je chronologicky vyprávěn v er-formě nezúčastněným vypravěčem. Dílo je pojmenované podle roku, kdy je posádka lodi Discovery vyslána na Japetus. Autor patří vedle Asimova mezi nejznámější autory žánru sci-fi a jeho život je úzce spojen s vědou a dostal několik vědeckých ocenění a dokonce několik nápadů jeho vynálezů bylo převedeno do reality.

Vytisknout (Ctrl+P) Stáhnout v PDF

Zdroj: coby182, 30.05.2005

­­­­

Diskuse k výpisku
Arthur Charles Clarke - 2001: Vesmírná odysea







Mapy webu Čtenářský deník - Životopisy - Čítanka - Spisovatelé Důležité informace Podmínky používání - Vyloučení odpovědnosti - Nastavení soukromí


Ověřovací kód Opište kód z obrázku (jiný kód ↑)